Atkāpies Francijas vides ministrs, kas apsūdzēts omāru baudīšanā uz nodokļu maksātāju rēķina (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas vides ministrs Fransuā de Rižī
Francijas vides ministrs Fransuā de Rižī Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušonedēļ medijos izskanēja ziņas, ka Francijas vides ministrs Fransuā de Rižī, esot parlamenta spīkera amatā, rīkojis saviem draugiem dārgas vakariņas, uz nodokļu maksātāju rēķina cienājot viņus ar omāriem un smalkiem vīniem. Ekstravaganto tēriņu skandāla dēļ Rižī atkāpies no amata.

Francijas ziņu portāls "Mediapart" trešdien ziņoja, ka de Rižī greznos saviesīgos pasākumus esot rīkojis no 2017.gada oktobra līdz 2018.gada jūnijam, atrodoties Francijas parlamenta prezidenta amatā. Publikācijā bija teikts, ka no valsts budžeta apmaksātajās vakariņās galvenokārt tika ielūgti de Rižī un viņa sievas draugi.

"Uzbrukumi un mediju linčošana, kas vērsta pret manu ģimeni, piespieduši mani spert nepieciešamo soli atpakaļ," paziņoja Rižī, kurš paralēli vides ministra amatam bija arī valsts ministrs, kas padarīja viņu par otru svarīgāko cilvēku valdībā aiz premjerministra Eduāra Filipa.

Rižī vietā stāsies transporta ministre Elizabete Borne, trešdien paziņojusi Elizejas pils. 58 gadus vecā Borne saglabās arī transporta ministres amatu.

"Pūliņi, kas nepieciešami mana vārda aizstāvēšanai, nozīmē, ka es vairs nespēju netraucēti un efektīvi veikt savu misiju. Es šorīt iesniedzu atlūgumu premjerministram," paziņoja Rižī.

Viņš arī kritizēja "Mediapart", kas vairākkārt publicējis rakstus, kas satricinājuši Francijas eliti.

Rižī paziņoja, ka iesniedzis sūdzību pret tīmekļa vietni par apmelošanu, apsūdzot "Mediapart" centienos "kaitēt, apmelot un izpostīt".

"Mediapart" arī ziņoja, ka pēc de Rižī stāšanās Francijas vides ministra amatā valstij piederošajā dzīvoklī, kurā viņš mitinās, esot veikts 63 000 eiro vērts remonts.

De Rižī taisnojās, ka dzīvoklis esot bijis "nolaists". Taču ar iepriekšējo dzīvokļa iemītnieku, de Rižī priekšgājēju Nikolasu Ulo saistīti informācijas avoti atklājuši, ka dzīvoklis esot bijis ļoti labā stāvoklī.

Medijs publicējis fotogrāfijas, kurās dzīvoklis esot redzams pirms remonta: 

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien paziņoja, ka Rižī lietā aicinājis Filipu pieņemt lēmumus, balstoties uz faktiem.

Rižī vides ministra amatā stājās pagājušajā gadā, nomainot Makrona sākotnējo izvēli šim amatam - vides aktīvistu Nikolā Ilo.

Ilo atkāpās, jo uzskatīja, ka pārējie valdības ministri nav gatavi risināt klimata jautājumus. Viņš izteicās, ka vides politikas jautājumos valdībā juties "pavisam vientuļš".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu