Japānas kauslīgie tārpi – vienas no skaļākajām radībām okeānā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Sīkie un kauslīgie tārpi, kas mīt Japānas piekrastē, mēdz cīnīties viens ar otru, triecoties kopā ar galvām. Iespējams, tieši tāpēc nav brīnums, ka tās ir vienas no skaļākajām radībām okeānā.

Šie gandrīz caurspīdīgie tārpi - “Leocratides kimuraorum” - dzīvo sūkļos no 85 līdz 169 metriem lielā dziļumā Japānas piekrastē. Tie ir vidēji 29 centimetrus gari, apveltīti ar gariem taustekļiem un milzu muti.

Šie šķietami klusie radījumi savu patieso un neganto dabu pētniekiem parādīja laboratorijā. Lai ierakstītu 15 paukšķus, kurus izdeva trīs kautiņā iesaistīti tārpi, grupa zinātnieku izmantoja īpašu instrumentu - hidrofonu.

Pētnieki novēroja, ka sākumā tārpi viens otram tuvojās ar plati atplestu muti. Tajā brīdī tārpu rīkles muskuļi strauji izpletās, radot kavitācijas burbuli. Tas savukārt pārsprāga, un rezultātā atskanēja paukšķis, kas pavadīja tārpa uzbrukumu.

Pētījumā noskaidrojās, ka šie paukšķi ūdenī var sasniegt pat 157 decibelu skaļumu (decibeli ūdenī tiek mērīti atšķirīgi nekā decibeli gaisā). Stāvot blakus ūdens konteineram, kurā cīnījās tārpi, to paukšķināšana izklausījās pēc knipjiem.

“Protams, ūdenī šie paukšķi izklausās daudz skaļāk,” komentēja pētījuma autors Goto Ritaro.

Šie tārpi ir tikpat skaļi kā šāvējgarneles, kuras ir vienas no lielākajiem trokšņotājiem okeānā. Turklāt zinātnieki arī atklāja, ka šie paukšķina tikai tad, kad cīnās.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu