Āfrikas cūku mēris Durbes novada "Zaļodzēs" ievazāts ar barību (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Nelielajā saimniecībā Durbes novada Vecpils pagasta "Zaļodzēs", kurā šogad tika reģistrēts pirmais Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums, cūkas ĀCM vīrusu, visticamāk, varētu būt uzņēmušas ar barību, informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

PVD sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe norādīja, ka pēc šogad konstatētā pirmā ĀCM gadījuma PVD eksperti veica epidemioloģiskās situācijas noskaidrošanu par to, kas varēja izraisīt uzliesmojumu Durbes novada "Zaļodzēs".

"Pārbaudes laikā konstatēts, ka cūku novietnē kopumā tika ievēroti biodrošības pasākumi un tie nevarēja būt par iemeslu cūku saslimšanai. Lai arī precīzu saslimšanas iemeslu līdz šim nav izdevies identificēt, spriežot pēc slimības attīstības gaitas un ātruma novietnē, visticamāk ĀCM vīrusu cūkas ir uzņēmušas ar barību," sacīja Joffe,

PVD atkārtoti aicina cūku turētājus stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, īpaši, vasaras periodā.

Jau ziņots, ka cūku novietnē Durbes novada Vecpils pagastā, "Zaļodzēs" šogad 8.jūlijā reģistrēts pirmais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām. PVD saimniecībā ir veicis ĀCM apkarošanas pasākumus, tostarp tika iznīcinātas 49 cūkas. PVD nekavējoties sāka epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā slimība iekļuva novietnē.

Tāpat vēstīts, ka Latvijā pēdējais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām tika konstatēts gandrīz pirms gada - 2018.gada 15.augustā.

Tikmēr mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 209 mežacūkām 51 novadu 116 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama slimība, un mājas cūku novietnē, kurā tā konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu