Lietuvas "Swedbank" klienti varētu būt saistīti ar Sīrijas ķīmisko ieroču programmas darījumiem (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas bankas "Swedbank" klienti varētu būt saistīti ar darījumiem, no kuriem finansēta Sīrijas ķīmisko ieroču programma, vēsta Lietuvas biznesa ziņu laikraksts "Verslo žinios", atsaucoties uz Zviedrijas biznesa avīzi "Dagens Industri".

Kā teikts publikācijā, iekšējā auditā atklājies, ka attiecīgs darījums ar "Swedbank" starpniecību veikts ar necaurskatāmas reputācijas banku FBME, kuras galvenā mītne sākotnēji atradusies Libānā, vēlāk pārcelta uz Kaimanu salām un pēc tam - uz Tanzāniju.

2014.gadā pēc ASV varas iestāžu iniciatīvas šai bankai tika ierobežota piekļuve Savienoto Valstu banku sistēmai bažās par tās saistību ar nelikumīgu ieroču tirdzniecību, narkotikām, teroristu finansēšanu un naudas atmazgāšanas operācijām, tomēr šie ierobežojumi netika tehniski nodrošināti līdz pat 2017.gadam, kad bankas darbība tika pilnībā apturēta.

Saskaņā ar ASV varas iestāžu informāciju vismaz viens FBME klients no Britu Virdžīnu salām bijis saistīts ar Sīrijas ķīmisko ieroču programmu.

Kā raksta "Dagens Industri", ir zināms viens "Swedbank" darījums ar FBME un konstatēts, ka tam bijusi saistība ar Sīrijas ķīmisko ieroču programmu.

Norādīts, ka šajā darījumā piedalījušies "Swedbank" klienti Lietuvā, kuriem bijuši darījumi ar vienu vai vairākiem FBME klientiem.

Pēc Zviedrijas mediju ziņām, ASV tiesībsargāšanas iestādes jau lūgušas "Swedbank" informāciju par tās saistību ar FBME.

Rietumvalstis uzskata, ka par ķīmisko ieroču lietošanas gadījumiem ar civiliedzīvotāju upuriem Sīrijā atbildīgs prezidenta Bašara al Asada režīms.

Viens no nopietnākajiem šāda veida uzbrukumiem tika atklāts 2013.gadā Gutā, Damaskas pievārtē. Tajā dzīvību zaudēja aptuveni 1400 cilvēki, tai skaitā 400 bērni.

Lietuvas "Swedbank" laikrakstam "Verslo žinios" norādījusi, ka šobrīd nevar komentēt minēto informāciju, jo pašlaik notiek izmeklēšana.

"Taču gribam uzsvērt, ka sadarbojamies ar visām institūcijām," teikts bankas atsūtītajā komentārā.

Lietuvas Banka savukārt norādījusi, ka tās rīcībā pašlaik nav faktu vai pierādījumu, kas apliecinātu mediju ziņas par "Swedbank" saistību ar Sīrijas ķīmisko ieroču programmu.

"Šādu publisku informāciju mēs vērtējam ļoti piesardzīgi, īpaši jau tādēļ, ka pašlaik norisinās plaša izmeklēšana, ko sadarbībā ar Lietuvas Banku un citām Baltijas valstu uzraudzības iestādēm veic Zviedrijas uzraudzības institūcija. Informācija, ieskaitot šo konkrēto gadījumu, tiek apkopota un analizēta. Visu saistīto informāciju nodosim Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienestam (FNTT), kas ir atbildīgs par iespējamu nelikumīgu naudas operāciju izmeklēšanu," komentārā laikrakstam raksta Lietuvas centrālās bankas Uzraudzības dienesta direktors Vītauts Valvonis, uzsverot, ka Lietuvas Banka ļoti nopietni izvērtē naudas atmazgāšanas un teroristu finansēšanas riskus.

Kopš februāra "Swedbank" tikusi pievērsta uzmanība saistībā ar mediju ziņoto, ka caur to plūdušas lielas summas, kam varētu būt saistība ar naudas atmazgāšanu. Zviedrijas sabiedriskās televīzija SVT vēstīja par aizdomām, ka starp Dānijas bankas "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015. gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Zviedrijas "Swedbank" ir meitasbankas visās trijās Baltijas valstīs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu