ASV Kongress bloķē ieroču pārdošanu Saūda Arābijai (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta trešdien nolēma bloķēt ieroču pārdošanu 8,1 miljarda ASV dolāru vērtībā Saūda Arābijai, Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE) un Jordānijai, bet prezidents Donalds Tramps var uzlikt veto šim lēmumam.

Kongresmeņi, no kuriem daudzi ir sašutuši par Saūda Arābijas lomu žurnālista Džamala Hašogi slepkavībā, pieņēma trīs rezolūcijas par šo ieroču pārdošanas bloķēšanu.

Šādas rezolūcijas jau pirms tam tika pieņemtas Kongresa augšpalātā Senātā. Tagad tās tiks iesniegtas apstiprināšanai Baltajā namā, bet ir gaidāms, ka Tramps tām uzliks veto, kas būs trešais veto viņa prezidentūras laikā.

Lai gan Pārstāvju palāta pieņēma rezolūcijas ar pārliecinošu vairākumu, tai pietrūka apmēram 50 balsu līdz divu trešdaļu vairākumam, lai pārvarētu iespējamo prezidenta veto.

Trampa administrācija maijā apgāja Kongresu, lai pārdotu ieročus 8,1 miljarda ASV dolāru vērtībā Saūda Arābijai, AAE un Jordānijai, kā iemeslu minot draudus no Irānas puses. Šāds solis izraisīja kongresmeņu sašutumu, kuri bažījas, ka ar šiem ieročiem var tikt nogalināti civiliedzīvotāji Jemenā.

Trampa administrācija neprasīja Kongresa piekrišanu 22 ieroču sūtījumiem minētajām arābu valstīm, jo Kongresa lēmums iesaldēt šo ieroču pārdošanu varētu ietekmēt šo ASV arābu sabiedroto operatīvās spējas, toreiz paziņoja valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Šie ieroči, tai skaitā munīcija un lidmašīnu tehniskā apkope, ir paredzēti, "lai atturētu Irānas agresiju un palielinātu partneru pašaizsardzības spēju," bija teikts Pompeo paziņojumā.

Kritiķi uzskata, ka šo ieroču pārdošana saasinās karu Jemenā, kur Saūda Arābijas vadīta koalīcija cīnās pret Irānas atbalstītiem šiītu nemierniekiem hutiešiem. ANO ir paziņojusi, ka šis karš ir izraisījis pasaulē lielāko humāno krīzi.

Tramps aprīlī uzlika veto Kongresa rezolūcijai, kura liek viņam izbeigt ASV militāro atbalstu Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai Jemenā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu