Norvēģijas tiesa apcietina Itālijā par terorismu notiesāto mullu Krekaru

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Norvēģijas tiesa noteikusi drošības līdzekli apcietinājumu irākiešu bēglim un musulmaņu fundamentālistu sludinātājam mullam Krekaram, kas Itālijā notiesāts par terorismu, ceturtdien vēstīja Norvēģijas sabiedriskā raidsabiedrība NRK.

Apcietinājuma termiņš ir četras nedēļas.

Gaidāms, ka drīzumā Norvēģija saņems no Itālijas pieprasījumu izdot Krekaru, ziņoja NRK.

Krekars Itālijā apsūdzēts, ka vadījis organizāciju "Rawti Shax", kas ir saistīta ar teroristu grupējumu "Islāma valsts" un tiek turēta aizdomās par uzbrukumu gatavošanu Rietumos.

63 gadus vecais Irākas kurds Krekars, kura īstais vārds ir Nadžumudins Ahmads Faradžs, kopš 1991.gada dzīvo Norvēģijā kā bēglis.

Bolcāno tiesa Itālijā pirmdien Krekaram par "teroristisku sazvērestību" aizmuguriski piesprieda 12 gadus cietumā. Notiesāti tika vēl pieci citi apsūdzētie.

"PST ar Oslo policijas atbalstu pirmdienas vakarā aizturēja mullu Krekaru atbilstoši starptautiskajam aizturēšanas orderim un Itālijas aizturēšanas orderim," dienests pavēstīja tviterī.

Krekars tiek uzskatīts par draudu nacionālajai drošībai un ir iekļauts ANO un ASV teroristu sarakstos. Kopš 2003.gada tika izskatīta viņa deportēšanas iespēja.

Tomēr atbilstoši Norvēģijas likumiem Krekara deportēšana uz Irāku nebija iespējama, jo viņam tur varētu draudēt nāvessods.

2016.gadā Itālija atsauca prasību par Krekara izdošanu, šādi sagādājot vilšanos Norvēģijas amatpersonām, kas bija cerējušas, ka šādi varēs tik vaļā no apgrūtinošā mullas.

Krekars vairākus gadus Norvēģijā pavadījis cietumā par draudiem un kūdīšanu uz vardarbību, bet 2016.gadā līdz ar Itālijas prasības atsaukumu viņš tika atbrīvots.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu