ES iekšlietu ministriem, visticamāk, neizdosies vienoties par migrācijas jautājumiem (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Migrantu kuģis "Alan Kurdi" Vidusjūrā
Migrantu kuģis "Alan Kurdi" Vidusjūrā Foto: FABIEN HEINZ/SEA-EYE.ORG

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iekšlietu ministru sarunās Helsinkos ceturtdien, visticamāk, neizdosies vienoties par risinājumu problēmām, kas saistītas ar nevalstisko organizāciju migrantu glābšanas operācijām Vidusjūrā.

Helsinkos trešdienas vakarā notika ārkārtas sarunas pirms kārtējās ministru tikšanās ceturtdien, taču arī tajās nekādu vienotību neizdevās panākt.

Vācijas un Francijas ierosinājums paredz izveidot koalīciju no valstīm, kas gatavas sistemātiski uzņemt migrantus, kad viņi izkāpj Eiropas krastā no nevalstisko organizāciju migrantu glābšanas kuģiem. Priekšlikums attiektos uz migrantiem, kas šādā veidā nokļuvuši Eiropā līdz oktobrim.

Vairākas ES dalībvalstis cerēja, ka sarunās Helsinkos trešdien vakarā izdosies pamudināt tādas valstis kā Itālija atbalstīt šo priekšlikumu. Tomēr šorīt Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni paziņoja, ka citas valstis, tostarp Itālija, iebilst pret priekšlikumu.

Salvīni sevišķi neapmierina no priekšlikuma izrietošais scenārijs, kurā Itālija paliktu viena no galvenajām valstīm, kurā migranti tiek izsēdināti krastā.

Ministrs norādīja, ka migrantu vienkārša sadalīšana pa citām valstīm nozīmētu, ka tie nelegālie imigranti, kurus grūti izraidīt, paliktu valstī, kurā pirmajā ieradušies.

Itālijas valdība ir atteikusies ielaist savās ostās nevalstisko organizāciju kuģus, kas uzņem nelegālos imigrantus Vidusjūrā.

Vācijas un Francijas ierosinātajā priekšlikumā aicināts izveidot "paredzamāku un efektīvāku pagaidu solidaritātes mehānismu", liecina ziņu aģentūras AFP rīcībā nonākušais priekšlikuma projekts.

Helsinkos ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls aicināja ministrus apvienoties, nevis sekot "vientuļām nacionālām takām, kas vienmēr novedīs pie lielām problēmām".

Komisārs sacīja, ka Eiropas sabiedrība tiesās viņus visus, ja dalībvalstis nespēs panākt vienošanos, kā tikt galā ar jaunu nelegālo imigrantu ierašanos.

Tomēr Avramopuls centās mazināt Helsinku sarunu neveiksmīgā iznākuma nozīmīgumu.

Viņš sacīja, kas šīs sarunas nav bijis pasākums, kurā pieņem lēmumus, bet gan aktīva domu apmaiņa.

Francijas iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs šodien žurnālistiem sacīja, ka cer sarīkot jaunu tikšanos pirmdien Parīzē ar 15 ES dalībvalstu piedalīšanos.

"Es ierosināju, lai mēs panākam vienošanos jau vakar, bet es apstiprinu, kas mēs to neesam izdarījuši," sacīja Kastanērs.

"Dažas valstis pat attiecās uzņemt migrantus, citas atbalstīja lielāku solidaritāti," norādīja ministrs, piebilstot, ka vairākas valstis bažījas, ka mehānisma izveidošana izprovocētu jaunu migrantu vilni.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu