Itālijas koalīcijas partiju līderi brīdina par valdības izjukšanas risku (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Itālijas iekšlietu ministrs un labējās partijas "Līga" līderis Mateo Salvīni
Itālijas iekšlietu ministrs un labējās partijas "Līga" līderis Mateo Salvīni Foto: Reuters/ScanPix

Itālijas koalīcijas partneru - Līgas un Pieczvaigžņu kustības (M5S) - līderi ceturtdien brīdinājuši par iespējamo valdības sabrukumu, pie kā varētu novest domstarpības par jaunās Eiropas Komisijas (EK) prezidentes ievēlēšanu.

Balsojumā Eiropas Parlamentā (EP) Līga otrdien balsoja pret Urzulas fon der Leienas apstiprināšanu EK prezidenta amatā, bet M5S atbalstīja viņas kandidatūru.

M5S atbalsts bija būtisks Leienas apstiprināšanai.

M5S līderis un vicepremjers Luidži di Maio paziņoja, ka Līgas nostāja riskēja novest Itāliju izolācijā, savukārt Līgas līderis un Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni pārmeta di Maio vēlētāju uzticības nodošanu, ņemot vērā, ka M5S solīja īstenot radikālas pārmaiņas Eiropā.

"Izveidojies uzticības trūkums, pat personiskā līmenī," runājot par di Maio, vizītē Somijā žurnālistiem sacīja Salvīni.

"Ja vairs nebūs jēgas turpināt ar šo valdību, mēs dosimies uz vēlēšanām," viņš piebilda.

Arī di Maio atzina, ka attiecības ar Salvīni ir pasliktinājušās, un uzsvēra, ka Līgas pastāvīgajiem draudiem pamest koalīciju ir jābeidzas.

"Ja Līga vēlas gāzt valdību, tad tai tas arī skaidri jāpasaka," sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja di Maio.

Analītiķi uzskata, ka valdības krišanai ir laiks līdz 20. jūlijam, pretējā gadījumā pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas tiktu izsludinātas par vēlu, lai būtu iespējams pieņemt budžetu 2020. gadam.

Itālijā parlamenta vēlēšanas nekad nav notikušas rudenī vai ziemā. Taču Salvīni izteicās, ka nekādus šādus ierobežojumu neatzīst.

Salvīni pēdējās dienās izpelnījies kritiku, izskanot apgalvojumiem, ka Līga saņēmusi nelegālu finansējumu no Krievijas, lai īstenotu savu sekmīgo kampaņu pirms EP vēlēšanām. Salvīni to noliedzis.

M5S ir aicinājusi Salvīni atbildēt parlamentā uz jautājumiem par šīm apsūdzībām, bet di Maio paziņoja, ka tām netic.

"Ja man būtu bijušas vismazākās aizdomas, ka Līga pieņēmusi naudu no Krievijas, es nebūtu valdībā ar viņiem," uzsvēra M5S līderis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu