ASV armija Hormuza šaurumā notriekusi Irānas dronu; Irāna to noliedz (33)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV karakuģis "Boxer" Hormuza šaurumā
ASV karakuģis "Boxer" Hormuza šaurumā Foto: CRAIG Z. RODARTE/AFP

ASV armija ceturtdien notriekusi Irānas bezpilota lidaparātu, kas bija pietuvojies 1000 jardu (914 metru) attālumā ASV karaflotes kuģim Hormuza šaurumā, paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps. Irāna to noliedz.

ASV karakuģis "Boxer" "veica aizsardzības darbību" pret Irānas dronu, jo tas "apdraudēja kuģa un kuģa apkalpes drošību," Baltajā namā paziņoja Tramps.

"Drons nekavējoties tika iznīcināts," viņš piebilda.

Savukārt Irāna noliedz, ka notriektais bezpilota lidaparāts būtu piederējis tai. Valsts ārlietu ministra vietnieks Abass Aragkči piektdienas vakarā nāca klajā ar paziņojumu, ka Savienotās Valstis notriekušas pašas savu dronu.

"Mēs neesam zaudējuši dronu nedz Hormuza šaurumā, nedz kur citur. Es bažījos, ka karakuģis "Boxer" kļūdas pēc notriecis amerikāņu bezpilota lidaparātu", savā Twitter kontā paziņoja Aragči.

Drona notriekšana notikusi laikā, kad Persijas līča reģionā ir palielinājies saspīlējums starp ASV un Irānu, pret kuru Trampa administrācija ir noteikusi sankcijas.

"Šī ir jaunākā no daudzām provokatīvām un naidīgām Irānas darbībām pret kuģiem, kas darbojas starptautiskos ūdeņos," sacīja Tramps.

"Savienotās Valstis rezervē tiesības aizstāvēt mūsu personālu, mūsu iekārtas un intereses, un aicina visas valstis nosodīt Irānas mēģinājumus graut kuģošanas un globālās tirdzniecības brīvību. Es arī aicinu citas valstis aizsargāt savus kuģus, kad tie šķērso šo šaurumu, un nākotnē sadarboties ar mums," teica Tramps.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu