Zinātnieki ir vienu soli tuvāk "neredzamības apmetņa" radīšanai (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Xiang Zhang group, Berkeley Lab/UC Berkeley

Viena lieta ir sapņot un rakstīt par maģiskām lietām vai tādiem zinātniskās fantastikas konceptiem kā neredzamības apmetnis, kā tas redzams, piemēram, Harija Potera dēkās, tomēr pavisam kaut kas cits ir to realizēt dzīvē.

Radīt metamateriālus vai mākslīgus materiālus, kuriem ir īpašības, kas nav raksturīgas dabiskiem materiāliem (piemēram, neredzamība), ir ļoti grūts darbs. Tieši tāpēc Dienvidkorejā bāzētā zinātnieku komanda nolēma, ka ar tādu uzdevumu varētu tikt galā mākslīgais intelekts.

“Tā ir tīra zinātne. Ir nepieciešams radīt mākslīgus atomus, kas ir mazāki par gaismas viļņa garumu un spēj kontrolēt gaismas polarizāciju un izliekumu,” rakstīts pētījuma preses relīzē.

Zinātnieku komanda uzskata, ka ar pareizu polarizāciju, būtu iespējams radīt jaunas optiskas īpašības, kas nav sastopamas dabā.

Tiesa, šādu atomu radīšana ir ļoti laikietilpīgs un dārgs process. Tieši tāpēc krietni izlīdzēt šeit varētu mākslīgais intelekts, kas apstrādātu un mācītos no liela daudzuma informācijas par dažādiem metamateriāliem.

Izmantojot iegūtos datus, mākslīgais intelekts varētu veikt neskaitāmas simulācijas ar metamateriāliem, līdz parādītos kaut kas daudzsološs.

Tāpēc zinātnieki ķērās pie darba, lai radītu mākslīgo intelektu, kas pierādītu, ka viņu koncepts strādā. Mākslīgais intelekts konstruēja fotonu struktūras, īpaši pievēršoties optiskajām īpašībām, piemēram, redzamībai.

“Mūsu pētījums bija diezgan veiksmīgs, jo pavisam jaunā līmenī pacēla dažādu konstrukciju dizaina brīvību,” komentēja pētnieki.

Tiesa, mākslīgajam intelektam savas darbības jāatkārto vēl vairākas reizes, lai tas mācītos un nesniegtu kļūdainu rezultātu.

Šie zinātnieki ambiciozajā projektā ir spēruši nozīmīgu soli uz priekšu, tomēr neredzamu materiālu izstrādei zinātnieki ir pievērsušies arī agrāk. 2015. gadā zinātnieki radīja materiālu, kas, lai arī bija redzams, tomēr ar ierīcēm neuztverams.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu