Binde: 5G tīkls ir pirmais solis, lai Latvija kļūtu par atpazīstamu viedvalsti pasaulē (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Šodien atklātais 5G tīkls ir pirmais solis uz to, lai Latviju veidotu kā pasaulē atpazīstamu viedvalsti, piektdien 5G tīkla atklāšanas pasākumā sacīja mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" (LMT) prezidents Juris Binde.

Viņš sacīja, ka patlaban pasaule dzīvo ceturtajā industriālajā revolūcijā un transformācija augstajās tehnoloģijās noteiks uzņēmumu, valsts un sabiedrības konkurētspēju.

"5G tīkls ir būtiskākā attīstības komponente un šodien atklātais tīkls Liepājā ir pirmais solis, lai sāktu plašu tīklu izvēršanu, lai stiprinātu ātru datu pārsūtīšanu," teica Binde.

Viņš piebilda, ka runa nav tikai par ātrumu - 5G tīkls dos iespēju attīstīt virkni procesu, jo jaunais tīkls atbalstīs ne tikai ātru internetu, bet stiprinās arī industriālās vajadzības.

Valsts prezidents Egils Levits pauda lepnumu, ka, pateicoties LMT un tā sadarbībai ar pasaules mēroga kompānijām, kā Somijas elektroierīču ražotāju "Nokia" un ASV mikroshēmu ražotāju "Intel", Latvija ir 5G attīstības avangardā. "Šo avangardu būtu labi censties ieviest arī mūsu sabiedrībā, politikā un citās jomās. Tas ir iespējams, jo 5G tīkla palaišana ir signāls Latvijai, kurā virzienā tai vajadzētu attīstīties," sacīja prezidents.

Viņš piebilda, ka vienlaikus ir jāraugās, lai augstās tehnoloģijas, kā arī mākslīgais intelekts, kalpotu cilvēkam un visai sabiedrībai. "Es aicinu visus izmantot jauno rīku, jo mums vajag to ne tikai attīstīt, bet arī lietot ikdienā. Es novēlu veiksmi LMT un citiem tehnoloģijas uzņēmumiem, lai palīdzētu attīstīt Latvijas sabiedrību tā, lai tā kļūtu par augsto tehnoloģiju zemi Eiropā un visā pasaulē," teica Levits.

LETA jau ziņoja, ka piektdien LMT sāka 5G tīkla darbību Liepājā, savukārt pagājušajā gada septembrī Baltijas jūras reģiona "5G Techritory" foruma laikā Rīgā LMT pirmo reizi Latvijā demonstrēja testa 5G tīklu, kur datu pārraides ātrums sasniedz līdz par 1,4 gigabaitiem sekundē un reakcijas laiks - četras milisekundes.

Tāpat ziņots, ka LMT pagājušajā gadā strādāja ar 174,922 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,9% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka par 8,9% un bija 27,954 miljoni eiro. LMT reģistrēta 1992.gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 817 000 eiro.

Kompānijas kapitālā pa 24,5% akciju pieder "Sonera Holding" un "Telia Company", pa 23% akciju pieder "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - Privatizācijas aģentūrai.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu