Latvijā radīta aplikācija palīdzēs insulta slimniekiem atgriezties dzīvē (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Palāta.
Palāta. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā insulta saslimšanas statistika ir viena no dramatiskākajām Eiropā - katru dienu Latvijā notiek 26 jauni insulta gadījumi. Lai palīdzētu insulta pacientiem ātrāk atveseļoties, Latvijas ārsti radījuši unikālu viedierīču aplikāciju, vēsta TV3 ziņas.

Šī lietotne kalpos kā digitāls sarunu biedrs, kas insulta pacientus uzmundrinās un motivēs nepadoties, stāsta idejas autori, uzsverot, ka motivācija ir ļoti svarīgs priekšnoteikums, lai pēc smagas slimības atveseļotos.

Uzņēmumu "Vigo" pērn oktobrī dibināja Kristaps Krafte, kurš kādu laiku strādājis insulta slimnīcā Kopenhāgenā, un neiroķirurgs Jānis Slēžiņš. 

“Aplikācijai ir sarunu algoritmi, tā sazinās ar pacientu čata veidā. Atkarībā, ko un kā pacients atbild, tās sarunas ievirzās vienā vai citā, iepriekš paredzamā gultnē. Tādā veidā ierīce ar pacientu var sazināties. Tā ir viena no standartizētās terapijas daļām,” stāsta Slēžiņš.

Projekta autori norāda, ka “Vigo” nebūs jauna ārstēšanas metode, bet gan iepriekš zināmas, zinātniski pierādītas tehnikas digitalizēšana.

“Vigobot” jau ir testējuši vairāki insultu pārcietušie – no divdesmitgadniekiem līdz 80 gadus veciem sirmgalvjiem. Projektā bez insulta pacientiem iesaistījušies arī kognitīvi biheiviorālie terapeiti, klīniskie psihologi u.c.

Iecerēts, ka palīgs būs pieejams planšetdatoros, kas atradīsies gan ārstniecības iestādēs, gan pacienta mājās. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu