Prognozes: Japānas valdošā koalīcija uzvar parlamenta augšpalātas vēlēšanās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Japānas premjerministra Sindzo Abes vadītā Liberāli demokrātiskā partija un tās koalīcijas partnere "Komeito" saglabās vairākumu parlamenta augšpalātā, prognozē vietējie mediji.

Japānā šodien tika ievēlēti 124 augšpalātas deputāti. Augšpalātā ir pavisam 245 vietas, no kurām aptuveni puse tiek pārvēlēta reizi trīs gados.

Balstoties uz nobalsojušo vēlētāju aptaujām un vēlēšanu analīzi, sabiedriskā raidorganizācija NHK prognozē, ka Liberāli demokrātiskā partija un "Komeito" būs izcīnījušas 67 līdz 77 no 124 vietām.

Otrajā pusē augšpalātas, kas šodien netika pārvēlēta, abas partijas kontrolē 70 vietas.

Liberāli demokrātiskā partijas un "Komeito" uzvara vēlēšanās nav pārsteigums, jo vēlētāji valdošās partijas uzskata par drošāku izvēli nekā sašķelto opozīciju.

Aptaujas liecina, ka vēlētāju aktivitāte varētu būt bijusi mazāka par 50%.

Abes valdošā koalīcija plāno šogad palielināt patēriņa nodokli, lai atvieglotu slogu, ko valstij rada sociālās apdrošināšanas izmaksas novecojošajā sabiedrībā, un premjerministrs arī cer nodrošināt augšpalātā divas trešdaļas vairākuma atbalstu sen iecerētajai konstitucionālajai reformai, grozot pēc Otrā pasaules kara pieņemto pacifistisko konstitūciju.

Abe, kas pazīstams kā pārliecināts nacionālists, sen aicinājis pārrakstīt savulaik ASV okupācijas iestāžu uzspiesto konstitūciju, ar kuru Japāna "uz mūžīgiem laikiem atsakās no kara" un kura ļauj tai uzturēt vienīgi pašaizsardzības spēkus.

Taču par jebkurām izmaiņām konstitūcijā jārīko referendums, un liela daļa sabiedrības atbalsta šos ierobežojumus bruņotajiem spēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu