Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Neko nevar skaidri zināt...

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: fkrfs.lv

… Atliek vienīgi minēt. Tā dzied “Credo”. Tā notiek šogad Latvijas Optibet futbola virslīgā. Trīs no četrām spēlēm aizvadītās nedēļas nogalē beidzās neizšķirti, un no līderiem punktus nezaudēja tikai čempions “Riga FC” – uzvara ar 4:0 pār BFC “Daugavpils”, kas sezonas vidū diezgan pamatīgi pārbūvē komandu, un tas nevar neietekmēt (vismaz sākumā) komandas sniegumu.

Līdera un čempiona tuvākais sekotājs un pašreiz galvenais konkurents RFS zaudēja punktus mačā ar “Metta” – 1:1, FK “Ventspils” savā laukumā panāca tikai neizšķirtu pret “Valmiera Glass ViA” – 2:2 (ventspilnieku prezidents Adlans Šišhanovs, protams, uzskata, ka viņa komanda atkal tika “nozāģēta” – to tik dara mūsu tiesneši, kā “zāģē” Ventspils komandu…), bet FK “Jelgava” un FK “Liepāja” pirmo reizi, kopš Liepāju pārstāv komanda ar šādu nosaukumu (kopš 2014. gada), nospēlēja bezvārtu neizšķirti – 0:0.

“Riga FC” līdz ar to palielināja savu pārsvaru līdz sešiem punktiem, un jau tagad daudzi ar nepacietību gaida abu līderu savstarpējo dueli 11. augustā “Arkādijā”, taču… Neko nevar skaidri zināt! Nav nekādas garantijas, ka abi līderi vai kāds no tiem līdz tam nezaudēs punktus (turklāt RFS vēl nav nekur aizmucis no Jūrmalas “Spartaka”, kas aizvadījis par vienu spēli mazāk un atpaliek tikai par pieciem punktiem). Atliek vienīgi minēt, bet uzminēt izdodas diezgan reti.

Vairāk vai mazāk, bet tā sauktajā pāreju logā visas komandas ir veikušas korekcijas sastāvos, turklāt daži no pieteiktajiem futbolistiem vēl nav izgājuši laukumā vai pat pagājušās nedēļas nogalē vēl nebija ieradušies Latvijā. Laiks rādīs, cik lietderīgas un vērtīgas ir bijušas spēlētāju maiņas, taču komandu līdzjutējiem atkal jāsāk iepazīt jaunas sejas. Tas noteikti ir interesanti. Papildu interesi par turnīru radīs arī Dāvja Ikaunieka atgriešanās virslīgā un iekļaušanās RFS komandā (jau izgāja uz maiņu mačā ar “Metta”), ar interesi gaidīsim Mali U20 izlases kapteiņa Klemāna Kanutē (šovasar spēlēja Pasaules kausa izcīņā, kur Mali U20 izlase tika līdz ceturtdaļfinālam) pievienošanos Liepājas komandai un Latvijas U21 izlases pussarga Kristera Čudara debiju liepājnieku rindās (Jelgavā jau bija starp rezervistiem), pieredzējušā krievu uzbrucēja Maksima Votinova debiju Jelgavas komandā, savukārt Grieķijas izlases aizsargs Jorgoss Valerjanoss jau debitēja “Riga FC” rindās un izcēlās ar divām rezultatīvām piespēlēm, bet talantīgais uzbrucējs Marko Regža pārcēlies uz Daugavpils komandu, kas tikai sekmēs viņa izaugsmi, jo šeit viņam būs iespēja sevi apliecināt spēlēs, nevis tikai treniņos (Baloža un Toņiševa piemēri).

Ventspils komandā jau debitēja gruzīns Guga Palavandišvili, kurš pirms tam bija Polijas 1. līgā Belsko-Bjalas komandā, jaunas sejas Daugavpilī, Valmierā… Visvairāk priecē tieši jauno pašmāju futbolistu pievienošanās komandām, kurās viņi tiks pie regulāra spēles laika un kurās varēs iegūt pieredzi, celt savu meistarību. Tikai trenējoties un sēžot uz rezervistu soliņa (turklāt ne vienmēr), nav iespējams iemācīties spēlēt, tāpēc pāriešana no komandas, kas cīnās par titulu vai medaļām, uz komandu, kas ir zemāk turnīra tabulā un diezin vai būs trijniekā, – nav solis atpakaļ.

Ar RFS komandu trenējas Latvijas izlases futbolisti Igors Tarasovs un Kaspars Dubra, kas, protams, neko nenozīmē (ne viņi pirmie, ne pēdējie, kas brīvo aģentu statusā palūdz iespēju trenēties kopā ar kādu pašmāju komandu), taču nav arī pilnībā izslēgts, ka kāds no viņiem parādās virslīgā. Tiesa, pāreju logs jau ir ciet, tā ka turpmāk būs jāiztiek ar to, kas ir.

Eiropas kausu dalībnieki deva iespēju atvilkt elpu dažiem no saviem līderiem, jo ceturtdien trim mūsu klubiem – “Riga FC”, FK “Liepāja” un FK “Ventspils” – jau atkal ir spēles Eiropas līgā, bet nedēļas nogalē – atkal virslīgas spēles. Šajā ziņā attaisnojas “liekie” leģionāri, jo Eiropas kausu spēlēs to skaits nav ierobežots un tajos nereti spēlē viena komanda, bet pēc tam nākamajā virslīgas mačā – jau pavisam cita komanda.

Tā ir arī iespēja tiem vietējiem futbolistiem, kuri paliek malā Eiropas kausos vai ne tik daudz un bieži spēlē virslīgā – atliek tikai to izmantot. Tieši spēlētāju soliņa garums un kvalitāte lielā mērā var izšķirt iznākumu gan cīņā par titulu un medaļām, gan par iespējami augstāku vietu turnīra tabulā. Trešo vietu no sestās šķir tikai pieci punkti, bet 8. vietu no ceturtās – tikai 8 punkti. Komandām vēl ir jāaizvada pa 12-13 spēlēm, tā ka joprojām neko nevar skaidri zināt…

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu