Kalniete: Ukrainas pilsoņi Zelenska partijai dāvājuši milzīgu uzticību, kuru nedrīkst pievilt (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete
Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete Foto: Evija Trifanova/LETA

Ukrainas pilsoņi prezidenta Volodimira Zelenska partijai ir dāvājuši milzīgu uzticību, kuru nedrīkst pievilt, komentējot Ukrainas parlamenta vēlēšanu rezultātus, uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV), kura EP delegācijas sastāvā aizvadītajā nedēļas nogalē piedalījās Ukrainas parlamenta vēlēšanu novērošanā.

Viņa stāstīja, ka vēlēšanu gala rezultāti vēl nav zināmi, taču jau patlaban ir skaidrs, ka Zelenska dibinātā partija "Tautas kalps" ir ieguvusi parlamentāro vairākumu, kas Ukrainas vēsturē ir pirmo reizi, sacīja Kalniete.

Komentējot provizoriskos Ukrainas parlamenta vēlēšanu rezultātus, viņa uzsvēra, ka prokrieviskā Opozīcijas platforma ir ieguvusi tikai 43 mandātus no kopējā 424 parlamenta deputātu skaita. Pārējās četras parlamentā iekļuvušās partijas - "Tautas kalps", bijušā prezidenta Petro Porošenko partija "Eiropas solidaritāte", bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko vadītā partija "Batkivščina" ("Tēvzeme") un rokzvaigznes Svjatoslava Vakarčuka jaundibinātā partija "Balss" - pārstāvot proeiropeisko virzienu.

Tas parāda, ka vēlētāju viedoklis ir ļoti mainījies un atgriešanās pie vecā režīma vairs nav tik viegli izdarāma. Tas ir nozīmīgs signāls arī Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, pauda Kalniete.

Runājot ar Ukrainas iedzīvotājiem, Kalniete guvusi pārliecību, ka vēlētāji liek lielas cerības uz prezidentu Zelenski un viņa partiju, ka beidzot tiks risināti akūtie jautājumi, proti, cīņa pret korupciju un oligarhu varu, tiks veikta tiesu sistēmas reforma, lai tiesas padarītu taisnīgas.

Kalniete uzskata, ka salīdzinoši zemo vēlētāju aktivitāti, proti 50% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem, var skaidrot ar to, ka tagad ir vasara un cilvēki ir devušies atvaļinājumā, turklāt pirms tam bija prezidenta vēlēšanas divās kārtās un, iespējams, vēlētāji ir noguruši.

EP deputāte uzsvēra, ka viss būs atkarīgs no tā, vai Zelenskim izdosies īstenot tās reformas, kuras viņš ir solījis. Ja tas neizdosies, vēlētāji būšot ļoti vīlušies. "Zinot to, cik liela ir oligarhu ietekme Ukrainas ekonomikā un politikā, manuprāt, tas būs visgrūtākais uzdevums - turpināt jau iesāktās reformas. Vēlētāji no Zelenska partijas sagaida, lai beidzot uzlabotos viņu dzīves līmenis, lai beigtos korupcija un tiesas pērkamība, kas Ukrainā ir plaši izplatīta, jo īpaši reģionos," sacīja Kalniete.

Viņa ir pārliecināta, ka starptautisko partneru uzdevums ir cieši sadarboties ar Ukrainas jaunajiem parlamentāriešiem un EP viņiem palīdzēs apgūt parlamentāro sistēmu, gan arī veidos izpratni, ka ārējā palīdzība, ko patlaban Ukraina saņem no starptautiskās sabiedrības, ir paredzēta, lai sāktu darboties antikorupcijas tiesa, lustrācijas likums, nulles deklarācija. Pretējā gadījumā Ukrainas prezidentam un parlamentāriešiem ir jāsaprot, ka starptautiskā finanšu palīdzība varētu tikt aizkavēta.

Kalniete piebilda, ka par Zelenska politikas patiesajiem nodomiem ēnu met tas, ka Zelenska administrāciju vada Andrijs Bogdans, kurš esot oligarha Igora Kolomoiska personiskais advokāts. Šis fakts raisa piesardzīgu attieksmi gan Eiropas Komisijā, gan Starptautiskajā Valūtas fondā, izteicās Kalniete.

EP deputāte uzsvēra, ka Latvijai vissvarīgākais jautājums ir situācija Austrumukrainā un Krimā. "Attiecībā uz Krimu ir svarīgi neatzīt aneksiju un uzskatīt Krimu par Ukrainas sastāvdaļu. Attiecībā uz karadarbību, kas vēl aizvien turpinās Austrumukrainā un kurā joprojām bojā iet cilvēki, ir jādara viss, lai piespiestu Putinu sākt sarunas par konflikta noregulējumu. Un vienīgais veids, kā to darīt, ir sankcijas. Šajā ziņā Latvija savu nostāju nemaina. Latvijai Ukraina ir ļoti svarīgs partneris stratēģiskās drošības ziņā," sacīja Kalniete.

Jau ziņots, ka 22.jūlijā Ukrainā notika parlamenta vēlēšanas. Ukrainā ir jaukta vēlēšanu sistēma, un pēc partiju sarakstiem tiek ievēlēta tikai puse no 450 parlamenta deputātiem, kamēr otra puse tiek ievēlēta vienmandāta apgabalos.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu