Atklās memoriālu pirmajam Islandes ledājam, kas gājis bojā klimata pārmaiņu dēļ (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rice University

Islande īpašā ceremonijā 18. augustā pieminēs vienu no tās slavenākajiem ledājiem, Okjakullas ledāju (dēvēts arī par Ok ledāju), kas gājis bojā klimata pārmaiņu dēļ. Pēc ceremonijas par godu ledājam divi antropologi uzstādīs īpašu plāksni, kurā būs iegravēta “vēstule nākotnei”.

Kā rakstīts izdevumā “The Guardian”, sākotnēji masīvais ledus gabals savu ledāja statusu zaudēja 2014. gadā, jo izkusa līdz 0,9 kvadrātkilometru mazam izmēram jeb 6,6% no tā sākotnējās masas.

Ledāja bojāejā zinātnieki vaino klimata pārmaiņas. Ledājs pašlaik ierindots tā saucamo “mirušo ledāju” kategorijā. Tas nozīmē, ka ledājs ir pārstājis kustēties un ir pārvērties par māla, dubļu, smilšu un grants savienojumu.

2018. gada dokumentālajā filmā “Not Ok” uzskatāmi parādīta ledāja destruktīvā eksistence. Filma daļēji kalpoja arī kā pamudinājums zinātniekiem izveidot ledāja memoriālu.

Apzinoties iespaidu, kāds šim notikumam ir uz Islandes sabiedrību, antropologi lūdza islandiešu rakstniekam Andri Magnasonam uzrakstīt elēģiju par šo ledāju, kas varētu kalpot arī par brīdinājumu nākotnes ļaudīm. Vēstījumā rakstīts:

“Ok ir pirmais Islandes ledājs, kas zaudējis savu ledāja statusu. Turpmākajos 200 gados līdzīgs liktenis gaida visus pārējos Islandes ledājus. Šis monuments ir radīts, lai mēs apzinātos, ka zinām, kas notiek un kas jādara. Tikai tu zini, vai mēs to izdarījām.”

Uz piemiņas plāksnes atzīmēts arī pašreizējais ogļskābās gāzes līmenis atmosfērā – 415 daļiņas uz miljonu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu