Ašeradens: Sākotnēji jāredz aprēķini par iespējām celt neapliekamā minimuma un minimālo algu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Arvils Ašeradens.
Arvils Ašeradens. Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai diskutētu par ar nodokļiem neapliekamā ieņēmumu minimuma un minimālās algas paaugstināšanas iespējām, sākotnēji jāredz Finanšu ministrijas (FM) aprēķini jeb kalkulācijas par ietekmi arī uz valsts budžetu, aģentūrai LETA sacīja "Jaunās Vienotības" valdes loceklis, Saeimas deputāts Arvils Ašeradens.

Vaicāts par JV nostāju šajā jautājumā, ņemot vērā arī Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) pausto, Ašeradens akcentēja, ka Kariņam ir stingra nostāja, ka izmaiņas nodokļu politikā būtu jāveic tikai vienreiz un ka tas jādara 2021.gadā.

JV politiķis norādīja, ka pie šā jautājuma tiek strādāts koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejā un ir izskanējuši atsevišķi politiķu viedokļi, bet līdz šim plašākas diskusijas koalīcijā neesot bijušas.

Ašeradens uzsvēra, ka tas būtu nozīmīgs politiskais sasniegums, ja panāktu vienošanos, ka nodokļi tiek mainīti ne biežāk kā reizi četros gados. Savukārt pie pārāk biežām izmaiņām nodokļu sistēmā veidojas ļoti nestabila tautsaimniecības vide, kas nenodrošina ekonomisko izaugsmi, skaidroja Saeimas deputāts.

Politiķis norādīja, ka ienākumu un sociālā nevienlīdzība ir viens no neatrisinātajiem jautājumiem un ka JV ir bijusi par minimālās algas paaugstināšanu. Pēc iepazīšanās ar FM aprēķiniem būs iespēja strādāt pie vienošanās, kā efektīvāk sasniegt rezultātu gan attiecībā uz prognozējamu uzņēmējdarbības vidi, gan iedzīvotāju situācijas uzlabošanos, pauda Ašeradens.

Kā ziņots, Kariņš intervijā telekanālā LNT pauda, ka prātīgāk Latvijā būtu celt nevis minimālo algu, bet ar nodokļiem neapliekamo ienākumu minimumu. Pēc premjera vārdiem, uz minimālās algas celšanu uzstājot viens valdības partneris, bet lēmums šajā jautājumā vēl neesot pieņemts un diskusijas turpinoties.

Kariņš uzskata, ka svarīgāk būtu celt ar nodokļiem neapliekamo algas minimumu, jo ar minimālās algas celšanu tiekot dzīta augšā algu inflācija, kas nav vēlams. Ministru prezidents atgādināja savu nostāju, ka nodokļus viņš vēlētos mainīt tikai vienu reizi Saeimas sasaukuma laikā, attiecīgi viņš uzskata, ka labāk izmaiņas būtu ieviest ar 2021.gadu.

Jau vēstīts, ka koalīcijas nodokļu attīstības komitejā apspriesta arī minimālās algas paaugstināšana līdz 500 eiro, iepriekš izskanējis no Jaunās konservatīvās partijas pārstāvjiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu