Mūzika pirms operācijas nomierina pacientu nervus līdzīgi kā sedatīvi (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Bezvadu austiņas.
Bezvadu austiņas. Foto: unsplash.com

Pasaulē mierīgāko dziesmu klausīšanās pirms operācijas pacientu nervus var nomierināt, līdzīgi kā to izdara nomierinošie medikamenti, atklājuši ASV pētnieki.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ”, zinātnieki, iesaistot 157 cilvēkus, noskaidroja, ka īpaši uzrakstītai mūzikai, kas paredzēta trauksmes, asinsspiediena un sirds ritma mazināšanai, ir tāda pati ietekme kā sedatīviem.

Tiesa, paši pacienti atzina, ka viņi labprātāk izvēlētos mūziku paši. Tāpēc pētnieki tagad vēlas noskaidrot, vai rezultāti ir atkarīgi no mūzikas stila vai tā, kā mūzika tiek izpildīta.

Pētījuma praktiskajā daļā pacientiem tika dots vai nu midazolāms, vai atskaņots trīs minūšu garš nomierinošs skaņdarbs, ko sacerējusi Lielbritānijas grupa Marconi Union. Procesa laikā pacientiem zināmā ķermeņa daļā tika ievadīta anestēzija.

Rezultātā pacientu trauksme mazinājās abās cilvēku grupās.

Satraukums pirms operācijas var negatīvi ietekmēt atkopšanās procesu, jo organismā izstrādājas pārāk liels stresa hormonu daudzums.

Medikamentiem, kas mazina trauksmi, var būt arī blakusefekti, tāpēc to ietekmei nemitīgi jāseko līdzi. Savukārt mūzika ir pilnīgi nekaitīga un lēta.

“Mūzika skar emociju daļu smadzenēs, atalgojuma sajūtas daļu un “baudas ceļus”,” teica anestezioloģe Vīna Grafa.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu