Ventspils koncertzāli "Latvija" atklās ar diviem pirmatskaņojumiem (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Koncertzālē "Latvija"
Koncertzālē "Latvija" Foto: Raimonds Birkenfelds

25. un 26. jūlijā Ventspilī ar īpašu koncertu durvis apmeklētājiem vērs viens no vērienīgākajiem kultūras projektiem nacionālā mērogā – koncertzāle “Latvija”. Atklāšanas programmā iekļauti divi īpaši skaņdarbi, kas piedzīvos pirmatskaņojumu. Svinīgās noskaņas radīšanai pirmās izskanēs ventspilnieka Viļņa Šmīdberga “Atklāšanas fanfaras”, turpinājumā sekos Raimonda Tigula un Noras Ikstenas jaundarbs – oratorija “Jūras grāmata”, bet koncerta noslēgumā klausītājus priecēs Maestro Raimonda Paula priekšnesums.

Skaņdarbu atskaņojumā piedalīsies Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”, Ventspils Kultūras centra sieviešu koris “Venda”, jauktais koris “Ventspils”, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un solisti – Iveta Apkalna (ērģeles), Intars Busulis (vokāls), Gints Pabērzs (saksofons) un Emīls Patriks Dzenītis (vokāls). Koncertprogrammas mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

Koncertzāle var lepoties ne tikai ar vērienīgu atklāšanas koncertu, ko turpinās pasaules līmeņa koncertprogramma, un diviem unikāliem mūzikas instrumentiem – manuālām akustiskām koncertērģelēm un vertikālām koncertklavierēm, bet arī ar nevainojamu akustiku. Ēkas akustikas pārbaudes veica koncertzāles akustikas projekta veidotāji, vieni no pasaules līderiem savā jomā – kompānija „Müller-BBM” no Vācijas.

Projekta īstenotājs Mihaels Vāls atzinis, ka akustika ir izcila, viena no labākajām Latvijas koncertzālēs.

Foto: Ieskats koncertzālē “Latvija” pirms oficiālās atklāšanas.

Telpas akustiskie mērījumi apstiprina ļoti augstu akustisko standartu visā ēkā. Tas attiecas gan uz Lielo zāli, gan Mazo zāli, kā arī uz ēkas visām mēģinājumu telpām, birojiem un foajē zonām. Sevišķi Lielajā zālē izmērītie reverberācijas laiki ir ideāli piemēroti klasiskiem koncertiem, kora priekšnesumiem un ērģeļu koncertiem. Protams, telpas akustika ir ideāli piemērota arī priekšnesumiem ar klavierbūves meistara Dāvida Kļaviņa izgatavotajām vertikālajām klavierēm. Kopā ar mainīgajiem skaņas absorbcijas pasākumiem, kas pieejami abās zālēs, akustiskos apstākļus var lieliski pielāgot attiecīgajiem lietošanas veidiem, piemēram, rokmūzikas un popmūzikas pasākumiem, džeza priekšnesumiem, skatuves teātra izrādēm utt. Akustiskie apstākļi mēģinājumu telpās un perkusiju telpās ir ideāli piemēroti plānotajam lietojumam, jo telpās uzstādīti aizkari.

Foto: Paula Čurkste/LETA

Rezumējot un balstoties uz ēkas akustiskajiem un telpas akustiskajiem mērījumiem, kas veikti 2019. gada maijā, ļoti augstais akustiskais standarts ir ļoti labi sasniegts visās jomās. Koncertzāle, kas atrodas zem viena jumta ar moderno Ventspils Mūzikas skolu, ir labi sagatavota visiem svarīgajiem notikumiem, un tai būs būtiska loma nacionālās kultūras scēnā. Koncertzāle ar savu vēlamo garo reverberācijas laiku apvienojumā ar diviem unikāliem pasaules līmeņa instrumentiem – manuālām akustiskām koncertērģelēm un vertikālām koncertklavierēm piesaistīs īpašu uzmanību starptautiskajā klasiskās mūzikas pasaulē.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu