Iespējama pašaizsardzība: par lietuvieša slepkavību Īrijā tiesātā latviete attiecībās cietusi no vardarbības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Īrijā turpinās latvietes Ingas Ozoliņas tiesāšana par lietuvieša Andrjusa Pukas nāvējošu saduršanu ar nazi. Sievietes advokāte tiesā sacīja, ka pāris esot dzīvojis vardarbīgās attiecībās un ka Ozoliņa esot aizstāvējusies pret partnera uzbrukumu, kas varētu būt bijis nāvējošs, vēsta portāls "Breakingnews.ie". Zvērinātie atzinuši Ozoliņu par vainīgu nonāvēšanā, nevis slepkavībā, kas ir smagāks nodarījums, un šomēnes tiesnesis pasludinās spriedumu.

48 gadus vecā Ozoliņa apsūdzēta par 40 gadu vecā Pukas noslepkavošanu 2016.gada 20.novembrī Tiperēri grāfistē Īrijā.

Advokāte norādīja, ka pirms liktenīgās nakts pāra attiecības esot bijušas vardarbīgas un ka lietā esot pierādījumi, ka "šis notikums sākās ar [Puka] uzbrukumu [Ozoliņai]".

Pukam tika konstatētas trīs durtas brūces, viena no tām nāvējoša - krūtīs.

Advokāte zvērinātajiem demonstrēja fotogrāfijas ar savainojumiem, ko Puka tonakt esot nodarījis savai partnerei. To skaitā bija divu kodumu pēdas uz Ozoliņas rokas.

"Viņa centās cīnīties ar rokām un dūrēm, bet tas nebeidzās. Kādas vēl viņai bija iespējas?" jautāja advokāte Kerolaina Bigsa. Advokāte arī norādīja, ka Ozoliņa pirms tam četras reizes esot saukusi uz mājām policiju saistībā ar vardarbību ģimenē.

Liecinieki tiesā apstiprināja, ka attiecību laikā esot Ozoliņu redzējuši ar dažādiem savainojumiem un ka viņai esot piešķirti divi aizsardzības orderi pret Puku.

Ozoliņa atklāja, ka attiecībās esot cietusi no vardarbības un tamdēļ devusies uz sieviešu krīzes centru. Pukas tālruņa numurs viņas telefonā bijis saglabāts ar vārdu "Sadists".

"Mana dzīve bija elle," teica apsūdzētā. "Drošības orderis nepasargāja no viņa atkārtotajiem uzbrukumiem."

Ozoliņa noliegusi vainu Puka slepkavībā. Maijā zvērinātie attaisnoja Ozoliņu apsūdzības punktā par slepkavību, bet atzina viņu par vainīgu nonāvēšanā - vieglākā apsūdzībā, kas neietver iepriekšēju nodomu.

Tiesnesis spriedumu pasludinās 31.jūlijā. Līdz tam Ozoliņa paliks apcietinājumā.

Sieviete tiesā sacīja, ka 2016.gada 20.novembrī viņa pēc vakara maiņas ap vieniem naktī esot gatavojusi vakariņas, kad sastrīdējusies ar Puku, jo viņš esot uz dzīvokli uzaicinājis draugus un ar viņiem dzēris, kamēr dzīvesbiedre strādāja. Puka esot kļuvis vardarbīgs: mētājis mantas, rāvis partneri aiz matiem, nogrūdis viņu zemē un sācis viņai sist un kost.

Lai aizstāvētos, viņa esot pagrābusi tuvāko priekšmetu, kas bijis pa rokai. Tas esot bijis virtuves nazis. Cīniņš pāra starpā turpinājās, bet tad Puka esot pēkšņi apstājies un viņu atlaidis. Ozoliņa tiesā sacīja, ka esot bijusi par to pārsteigta, jo "kad viņš kļuva vardarbīgs, tad parasti sita mani līdz galam".

Viņa esot nomazgājusi nazi, nepamanot, ka uz tā ir asinis. Puka esot gulējis uz grīdas un ļoti smagi elpojis. Nospriedusi, ka vīrietim sākusies astmas lēkme, viņa izmantojusi inhalatoru. "Tad es sapratu, ka tur ir asinis," viņa teica.

Sieviete mēģinājusi sniegt pirmo palīdzību, bet pēc tam aizsteigusies uz policijas iecirkni. Drošības kameru ierakstos redzams, kā viņa ierodas iecirknī, ģērbusies halātā un čībās.

"Es nogalināju savu partneri, nāciet ātri, nāciet ātri," esot bijuši pirmie sievietes izteiktie vārdi iecirknī.

Advokāte Bigsa aicināja attaisnot Ozoliņu, savukārt prokurors Pols Marijs mudināja zvērinātos atzīt sievieti par vainīgu slepkavībā, jo trīs durtas brūces neliecinot ne par netīšu nonāvēšanu, ne arī pašaizsardzību.

Tiesnesis piedāvāja zvērinātajiem vēl trešo variantu - attaisnot viņu slepkavībā, bet atzīt par vainīgu nonāvēšanā. Pēc vairākas stundas ilgām pārrunām lielākā daļa zvērināto (desmit no 12) atbalstīja tiesneša piedāvāto variantu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu