Latvijā pirmajā pusgadā saražots par piektdaļu mazāk elektroenerģijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

Latvijā šogad pirmajā pusgadā saražoja 3083 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 20,6% mazāk nekā 2018.gada attiecīgajā periodā, liecina pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats.

No visas saražotās elektroenerģijas visvairāk jeb 1230 GWh saražotas termoelektrostacijās - Rīgas TEC-1, Rīgas TEC-2, AS "Rīgas siltums", SIA "Juglas jauda" un SIA "Fortum". Šogad pirmajā pusgadā termoelektrostacijās saražots par 4% vairāk elektroenerģijas nekā attiecīgajā periodā pērn.

Vienlaikus Daugavas hidroelektrostacijās (HES) šogad pirmajos sešos mēnešos saražotas 1134 GWh elektroenerģijas, kas ir par 42,3% mazāk nekā gadu iepriekš, bet mazajās HES - 32 386 megavatstundas (MWh), kas ir samazinājums par 23,9%.

Koģenerācijā 2019.gada pirmajā pusgadā saražotas 224 182 MWh elektroenerģijas, kas ir par 5,4% mazāk nekā gadu iepriekš, ar biomasu saražotas 213 872 MWh elektroenerģijas, kas ir par 2,7% mazāk, bet ar biogāzi saražotas 168 813 MWh, kas ir par 4,4% mazāk nekā pērn pirmajos sešos mēnešos.

Vēja elektrostacijās šogad sešos mēnešos saražota 78 892 MWh elektroenerģijas, kas ir par 37,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt saules elektrostacijās saražotas 829 MWh elektroenerģijas, kas ir par 15,4% vairāk nekā gadu iepriekš.

"Augstsprieguma tīkla" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats arī atklāj, ka elektroenerģijas patēriņš pirmajā pusgadā Latvijā veidoja 3689 GWh, kas ir par 0,9% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

No trešajām valstīm uz Baltiju importētās elektroenerģijas apmērs šogad pirmajos sešos mēnešos veidoja 2449 GWh, kas ir 2,5 reizes vairāk nekā 2018.gada pirmajā pusgadā. Imports no trešajām valstīm uz Baltiju var notikt vienīgi caur "Nord Pool" Lietuvas tirdzniecības apgabalu.

Jūnijā, izmantojot vietējos elektroenerģijas ražošanas avotus, tika saražoti 74% no Latvijas elektroenerģijas patēriņa, kas salīdzinājumā ar iepriekšējā gada jūniju ir samazinājums par 19 procentpunktiem.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā.

"Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu