"Huawei" meitasuzņēmumā ASV likvidēs 600 darbavietu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotājs "Huawei" otrdien paziņojis, ka likvidēs 600 darbavietu savā izpētes un attīstības meitasuzņēmumā Amerikas Savienotajās Valstīs "Futurewei Technologies" ("Futurewei").

Darbavietu likvidācija "saistīta ar uzņēmējdarbības ierobežojumiem, ko rada ASV", norādīja "Huawei".

"Šādi lēmumi nekad nav viegli," sacīts kompānijas paziņojumā, piebilstot, ka atlaistie cilvēki saņems pabalstu un cita veida palīdzību.

"Futurewei", kurā sākotnēji strādāja ap 1500 cilvēku un pērn operacionālās izmaksas sasniedza 510 miljonus ASV dolāru (455 miljonus eiro), savu darbību turpinās.

Šī ir pirmā darbavietu likvidācija "Huawei" kopš maija, kad ASV Tirdzniecības ministrija aizliedza ASV uzņēmumiem sadarboties ar šo Ķīnas kompāniju un 68 tās meitasuzņēmumiem.

"Huawei" dibinātājs Žeņs Dženfejs paziņojis, ka nākamo divu gadu laikā kompānijas ieņēmumi būs par 30 miljardiem ASV dolāru (26,6 miljardiem eiro) mazāki nekā iepriekš prognozēts, tomēr viņš solīja, ka būtisks darbavietu samazinājums nav gaidāms.

Pašlaik uzņēmumā strādā 850 cilvēku vairākās laboratorijās ASV, jūlija vidū vēstīja laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ). Ziņu aģentūras "Bloomberg" dati liecina, ka 'Futurewei" darbinieku skaits pārsniedz 750 cilvēku.

ASV prezidenta Donalda Trampa valdība noteikusi, ka ASV kompānijām jāsaņem īpaša licence tehnoloģiju pārdošanai 'Huawei".

"Huawei" ir tirgus līderis nākamās paaudzes - 5G - mobilo sakaru tehnoloģiju ieviešanā. ASV ir aizliegts izmantot "Huawei" tehnoloģijas 5G ieviešanā, kā arī Trampa valdība cenšas pārliecināt savus sabiedrotos bloķēt "Huawei" tehnoloģijas.

ASV apsūdz "Huawei" par tiešu sadarbību ar Ķīnas valdību. Kompānija gan tādas apsūdzības noraida.

Pēc Trampa un Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina tikšanās pagājušajā mēnesī Osakā, kur notika G20 valstu samits, ASV prezidents paziņoja, ka mīkstinās sankcijas "Huawei" aprīkojumam, kas nerada nekādus riskus nacionālajai drošībai.

Laikraksts "The Washington Post" šonedēļ vēstīja, ka "Huawei" slepeni palīdzējis Ziemeļkorejai uzbūvēt un uzturēt valsts komerciālo bezvadu sakaru tīklu.

Izdevums, atsaucoties uz iekšējiem dokumentiem un iesaistītiem cilvēkiem, vēstīja, ka "Huawei" vismaz astoņus gadus sadarbojies ar Ķīnas valsts uzņēmumu "Panda International Information Technology" projektos Ziemeļkorejā.

Tādējādi "Huawei", kas savos ražojumos izmanto ASV ražotus komponentus, varētu būt pārkāpis ASV eksporta kontroles noteikumus par piegādēm Ziemeļkorejai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu