Kredītrisku apdrošinātājs Latvijai un Lietuvai saglabājis apmierinošu biznesa riska līmeni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kredītrisku apdrošinātājs "Coface" biznesa risku reitingā Latvijai un Lietuvai saglabājis apmierinošu riska līmeni, aģentūru LETA informēja "Coface" pārstāve Latvijā Dita Bukovska.

Baltijas valstu novērtējumi saglabāti bez izmaiņām - "A3" riska līmenis Latvijai un Lietuvai, bet Igaunijai - "A2" jeb "zems risks".

Kopumā "Coface" jaunajā valstu un nozaru risku reitingā pazeminājis vērtējumus Vācijai, Austrijai un Čehijai. Risku novērtējums pasliktināts arī automobiļu ražošanas nozarei Eiropā. Kā atzīmē kredītrisku eksperti, pasaules ekonomikas izaugsmes tempu šobrīd palēnina tirdzniecības spriedze.

Jaunākajā risku reitingā "Coface" pazeminājis Vācijas vērtējumu no "A1" jeb "ļoti zems risks" uz "A2" jeb "zems risks". Vācijas ekonomikas izaugsme šogad tiek lēsta 0,8% apmērā, salīdzinot ar 1,5% pērn, tāpat valstī mazinās rūpnieciskās ražošanas apjoma pieauguma tempi un krītas uzņēmējdarbības konfidences rādītāji.

Riska novērtējumi pazemināti arī trim citām valstīm, kuru ekonomikas ir cieši saistītas ar norisēm Vācijā. Čehijai un Slovākijai piemērots "A3" jeb apmierinošs riska līmenis, bet Austrijai - "A2". Pieaugošu uzņēmējdarbības risku ietekmē novērtējums pasliktināts arī Islandei (A3).

Tikmēr nosacīta politiskā un ekonomiskā atvērtība veicinājusi biznesa attīstību Uzbekistānā un Kirgizstānā, šo valstu riska vērtējumi uzlaboti attiecīgi uz "B" un "C".

Papildus riska vērtējumi pasliktināt autobūves nozarei gan Rietumeiropā, gan Centrālās un Austrumeiropas reģionā uz "augsta riska".

"Coface" vadītājs Baltijā Mantvīds Štareika skaidroja, ka automobiļu nozare pašlaik ilustrē dažādas globālās ekonomikas grūtības. Nozari negatīvi ietekmē gan cikliskais ekonomikas palēninājums vairākos reģionos, gan tirdzniecības protekcionisms un politiskie riski. "Būtisku iespaidu uz automobiļu ražošanu atstāj arī inovāciju nolūkos viestās strukturālās pārmaiņas un patērētāju uzvedības maiņa, tostarp jauni noteikumi gaisa piesārņojuma mazināšanai Eiropā," pauda Štareika.

"Coface" pārstāvji norādīja, ka šā gada pirmajā pusē fiksēta pasaules tirdzniecības apmēru samazināšanās. Tāpat gaidāms, ka globālā ekonomikas izaugsme šogad būs 2,7%, salīdzinot ar 3,1% gadu iepriekš. "Coface" prognozē, ka lielākā daļa valstu šogad pieredzēs uzņēmumu maksātnespējas gadījumu skaita kāpumu. Vienlaikus saspīlētā gaisotne, ko radījis Ķīnas un ASV tirdzniecības karš, turpina negatīvi ietekmēt uzņēmējdarbības uzticības līmeni daudzās pasaules valstīs. Ķīnas un ASV domstarpības veicinās ASV ekonomikas izaugsmes tempu palēnināšanos un iekšzemes pieprasījuma kritumu. Savukārt Ķīnā tirdzniecības karš ir ievērojami mazinājis eksportu uz ASV, kas šā gada pirmajos četros mēnešos saruka par 10%.

"Coface" valstu biznesa vides risku novērtējums izriet no vairākiem faktoriem, tostarp valsts politiskā, ekonomiskā un finansiālā stāvokļa, uzņēmumu maksātspējas un biznesa vides attīstības tendencēm. Riska novērtējumam ir astoņi līmeņi - "A1" (ļoti zems risks), "A2", "A3", "A4", "B", "C", "D" un "E" (ekstremāli augsts risks). "Coface" biznesa nozaru vērtējumam 13 nozarēs sešos ģeogrāfiskajos reģionos ir četri līmeņi: zems, vidējs, augsts un ļoti augsts risks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu