Laižam piknikā! Padomi, kā sarīkot svētkus dabā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
pikniks
pikniks Foto: Publicitātes foto

Viens no labākajiem veidiem, kā vasarā baudīt dzīvi, ir doties piknikā. Pikniki kļūst arvien populārāki, jo tos ir viegli sarīkot arī pilsētā – parkos, upju krastos vai mājas pagalmā. Dodoties izbraucienā ar velosipēdu, var uz brīdi apstāties un sarīkot nelielu pikniku kaut vai uz soliņa parkā, promenādē vai pat uz kāda publiski pieejama ēkas jumta. Dabā var skaisti svinēt jebkurus svētkus – bērnu dzimšanas dienas, vecmeitu un vecpuišu ballītes vai vienkārši doties neierastā pusdienu pārtraukumā kopā ar kolēģiem. Ar padomiem, kā parūpēties par stilīgu un dabai draudzīgu pikniku, dalījās IKEA dizainere Baiba Freija.

Neizmantojiet vienreizlietojamos traukus

Runājot par pēdējo gadu tendencēm, dizainere kā būtiskāko uzsver atteikšanos no vienreizlietojamo trauku izmantošanas.

“Labvēlīgi laika apstākļi, glīts iekārtojums un trauki – tie ir veiksmīga piknika priekšnoteikumi. Senāk, dodoties piknikā, parasti tika izmantoti vienreizlietojamie plastmasas trauki, ko pēc lietošanas varēja vienkārši izmest, taču tagad aicinu to vietā izmantot vairākkārt lietojamus traukus no neplīstoša materiāla – tie gan izskatīsies labāk, gan samazinās radīto atkritumu daudzumu. Īpašos svētku piknikos var izmantot arī stikla vai keramikas traukus, kas vienmēr radīs elegantu noskaņu. Tādā gadījumā gan laicīgi jāpadomā par to, kā traukus saudzīgi nogādāt līdz piknika vietai,” saka Freija.

Šim nolūkam var noderēt gan vienkārša kaste, gan senlaicīgs koferis, piknika grozs vai aukstuma soma. Jāatceras, ka aukstuma somas var izmantot arī siltajiem ēdieniem, jo tās saglabā ne tikai vēsumu, bet arī siltumu.

Dizainere uzsver, ka piknikā īpaši praktiski būs daudzfunkcionāli trauki – piemēram, stikla trauks derēs ēdienam, bet tā koka vāks var aizstāt servēšanas šķīvi vai dēlīti.

Foto: Publicitātes foto

Modē dabiskums un spilgtas krāsas

Gatavojoties piknikam, dizainere iesaka laicīgi apdomāt, kā saskaņot tekstilizstrādājumus, traukus un aksesuārus. Noformējuma stilu var izvēlēties atbilstoši svinību iemeslam vai vietai, kur plānots pikniks, – pie jūras vai mežā labi izskatīsies dabīgs, tradicionāls stils, savukārt pilsētas parkā iederēsies modernais stils.

“Šogad izceļas divas galvenās tendences – vai nu spilgtas, vasarīgas krāsas, vai piezemēts, tradicionāls stils un dabas toņi. Piemēram, dabīgu materiālu segas, lina galdauti, koka galda piederumi un trauciņi lieliski iederēsies piknikā, kas notiek meža ielokā un kur tiek pasniegti veselīgi ēdieni,” saka interjera dizainere.

Foto: Publicitātes foto

Cits virziens – spilgtas un modernas krāsas. “Šajā gadījumā var drosmīgi kombinēt dažādas krāsas. Lai rezultāts izdotos gaumīgs, ieteicams izvēlēties traukus un dekorus no vienas kolekcijas,” saka dizainere.

Viņa atgādina, ka jāievēro viens noteikums – ja trauki ir raibi, labāk izvēlēties vienkrāsainu galdautu un segu, savukārt, ja trauki ir vienkrāsaini, tad raiba un krāsaina piknika sega piešķirs rotaļīgu noskaņu.

Izvēloties krāsas, jāņem vērā arī vieta, kur rīkosiet pikniku. “Piknikam dabā ieteiktu izvēlēties gaišas, vienkrāsainas segas vai paklājus. Mūsdienās arī gaišus audumus ir ļoti viegli tīrīt, turklāt uz tiem būs vieglāk pamanīt nelūgtos ciemiņus – kukaiņus. Savukārt pludmales piknikā var izmantot tumšākas un raibākas segas, jo smiltīs kukaiņu ir mazāk,” saka dizainere.

Foto: Publicitātes foto

Piknikam uz zemes vai zālājā ieteicams izvēlēties sintētiska materiāla segas, kas neburzās un ir vieglāk iztīrāmas. Impregnēti, biezāki audumi ir ērtāki, un tos var izmantot arī pēc lietus, taču, ja plānojat doties piknikā tikai ar mugursomu, pietiks ar plānāku segu.

Piknikam kā filmās nepieciešami dekori

Pēc dizaineres domām, saskaņojot traukus, galdautu un ēdienus, vērts padomāt arī par nelielām dekoratīvām detaļām. “Kvalitatīvi trauki un galdauts radīs ērtu un glītu noskaņu. Piknika “galdu” iesaku papildināt ar pļavas puķēm vai citiem dabas elementiem. Galdautu vai salvetes var nostiprināt ar akmentiņiem vai koka zariņiem,” iesaka Freija.

Krāsainas salvetes, lampiņas ar saules baterijām un tuvākajos kokos iekārtas karodziņu virtenes noderēs, ja plānojat vienā vietā uzturēties ilgāku laiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu