Ukrainas izcelsmes olu baltuma produktā atkārtoti konstatēts salmonellas piesārņojums (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Olas.
Olas. Foto: Ieva Čīka/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atkārtoti konstatējis salmonellas piesārņojumu Ukrainas izcelsmes olu baltuma produktā, aģentūru LETA informēja PVD.

Dienestā norādīja, ka, veicot laboratoriskās pārbaudes uz salmonellas un veterināro zāļu atliekvielām Ukrainas izcelsmes olām un olu produktiem, PVD ir atkārtoti konstatējis salmonellas piesārņojumu. Piesārņojums konstatēts Ukrainas izcelsmes sausajā olu baltuma produktā "Ovomix P4011H".

PVD par konstatēto produkcijas nekaitīguma risku ir sniedzis ziņojumu ātrās brīdināšanas sistēmā (RASFF). Tāpat veiktas visas darbības, lai konkrētās partijas sausais olu baltuma pulveris nenonāktu pārtikas apritē.

Līdz šim laboratoriski apstiprināti trīs gadījumi, kad olu baltuma masā konstatēja salmonella.

LETA jau ziņoja, ka PVD šā gada pirmajā pusgadā ir veicis 78 laboratoriskās pārbaudes uz salmonellas un veterināro zāļu atliekvielām Ukrainas izcelsmes olās un olu produktos.

Tāpat ziņots, ka PVD aprīļa beigās, uz robežas pārbaudot Ukrainas izcelsmes olu produktu kravu, kuru bija paredzēts tālāk vest cauri Latvijai uz Portugāli, noņēma paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai uz nekaitīguma kritērijiem. Vienā no produktiem - olu baltuma masā tika konstatēta salmonellas klātbūtne. Vēlāk piesārņojums konstatēts vēl vienā Ukrainas izcelsmes olu baltuma masas paraugā.

PVD, ņemot vērā pārbaudēs konstatēto, nekavējoties uzsāka pastiprinātu Ukrainas izcelsmes olu produktu kontroli. Papildus, lai izvērtētu citu veidu Ukrainas izcelsmes olu produktu un olu nekaitīgumu, visām importētajām kravām uz robežas dienests ņēma paraugus laboratoriskiem izmeklējumiem uz veterināro zāļu atliekvielām un uz salmonellas klātbūtni.

Saskaņā ar PVD sniegto informāciju, - tā kā olu baltuma masā divos gadījumos konstatētas salmonellas, PVD ir juridisks pamats kravas ar konkrētā veida produktu pēc paraugu noņemšanas uz robežas aizturēt līdz laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanai. Savukārt, ja paraugi tiek noņemti ar mērķi pārliecināties par produkcijas nekaitīgumu citos olu produktos un olās, saskaņā ar ES normatīvajos aktos noteikto kārtību, pēc paraugu noņemšanas kravas tiek ielaistas iekšzemē - noliktavā, kur PVD uzraudzībā gaida laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas parasti tiek saņemti aptuveni nedēļas laikā. Līdz šim pastiprinātās kontroles ietvaros neatbilstoši rezultāti olu produkcijā un olās nav konstatēti.

Tāpat LETA jau vēstīja, ka valdība 18.jūnijā, nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt Zemkopības ministrijai (ZM) 58 756 eiro Ukrainas izcelsmes olu un olu produktu kontroles un uzraudzības nodrošināšanai.

Ziņots arī, ka Latvijas olu ražotāji vērsās pie PVD un citām atbildīgām institūcijām, aicinot veikt ļoti nopietnas pārbaudes no Ukrainas importētām olām saistībā ar salmonellas konstatēšanu no Ukrainas vestajā olu baltuma masā.

Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijā iepriekš uzsvēra, ka no trešajām valstīm importētajām olām pārbaudes uz robežas tiek veiktas tikai izlases kārtā, nevis visai ievestajai produkcijai, un tas nozīmē, ka tirgū var nokļūt arī ļoti lielas inficētu produktu partijas, izraisot masveida inficēšanos un līdz ar to nopietnus draudus patērētāju veselībai un pat dzīvībai.

Savukārt Ukrainas un Latvijas investoru grupas "Ovostar Union" uzņēmums "Ovostar Europe", kas nodrošina "Ovostar Union" ražotās produkcijas izplatīšanu ES un Tuvo Austrumu valstīs, vērsies tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar Latvijas publiskajā telpā izskanējušo, uzņēmuma ieskatā, nepatieso informāciju par Ukrainā ražotās produkcijas zemāku kvalitāti un atklātiem aicinājumiem patērētājiem neiegādāties šīs valsts produkciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu