Baltijas jūras dibenā atrasts "iekonservējies" 500 gadu vecs kuģa vraks (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kadrs no video

Britu un zviedru zinātnieki Baltijas jūras dibenā atraduši teju ideāli saglabājušos Renesanses laikmeta kuģa vraku, kas dzelmē neskarts nogulējis apmēram 500 gadu.

Arheologi lēš, ka kuģis nogrimis 15. gadsimta vidū vai 16. gadsimta sākumā.

"Gandrīz varētu padomāt, ka tas nogrimis vakardien  - masti ir vietā un korpuss ir neskarts," sacīja jūras arheologs Rodrigo Paheko-Ruiss. "Uz galvenā klāja, atspiedies pret galveno mastu, mūs gaidīja ārkārtīgi rets atradums: mazāka laiva, kurā apkalpe devās uz kuģi un prom no tā. Tas ir patiešām fantastisks skats."

Kuģis apskatāms zem ūdens uzņemtā video:

Kuģa izcelsme nav zināma, un pagaidām zinātnieki to dēvē vienkārši par "nezināmo kuģi", vēsta "The New York Times".

Pirmie signāli par šāda kuģa vraka pastāvēšanu bija jau 2009.gadā, kad Zviedrijas Jūras administrācijas radari reģistrēja anomāliju Baltijas jūras dibenā. Šā gada sākumā uzņēmums MMT, kas pēta iespējamos zemūdens gāzesvada maršrutus, nolaida dzelmē robotisko kameru un pamanīja kādu neparastu objektu.

Martā starptautiska zinātnieku grupa nolaida dzelmē divus robotus, kas nofilmēja pirms vairākiem gadsimtiem nogrimušo kuģi.

Lielā dziļumā jūras ūdens ir ļoti auksts un tajā ir mazāk skābekļa, kādēļ tur retāk sastopami dzīvnieki, augi un mikroorganismi. Domājams, ka tieši šā iemesla dēļ kuģis saglabājies tik labā stāvoklī.

Par atklājumu pirmoreiz publiski tika paziņots pirmdien.

Zinātnieki uzskata, ka tas visdrīzāk bijis tirdzniecības kuģis, nevis karakuģis. Tomēr uz tā bija izvietoti nelieli lielgabali - "pierādījums tā laika saspīlējumam".

Kuģis ir apmēram 16 līdz 18 metrus garš. Apmēram tikpat lieli bija citi tā laika slavenākie kuģi, piemēram, Kristofora Kolumba "Santa Marija" ar 52 cilvēku apkalpi.

Kuģa vecums tika aplēsts, aplūkojot tā enkuru.

Zinātnieki tīšuprāt neatklāj konkrētu kuģa vraka atrašanās vietu, lai nepievilinātu bagātību meklētājus.

Zinātnieki plāno vēl vienu ekspedīciju uz jūras dzelmi, kur atrodas vraks, lai paņemtu koka paraugu. Laboratorijā pēc tā ar lielu precizitāti varētu noteikt, kad kuģis uzbūvēts.

Ekspedīciju veic Lielbritānijas Sauthemptonas Universitātes Jūras arheoloģijas centrs, Zviedrijas Sēdertērnas Universitātes Jūras arheoloģiskās izpētes institūts, kā arī zviedru uzņēmumi "Deep Sea Productions" un MMT.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu