Pasaulē lielākā un modernākā spoku pilsēta - pilsētplānotāju izgāšanās (7)

Foto: Wikimedia Commons
Elza Apse
, Sadaļas Māja redaktore
CopyDraugiem X Whatsapp

Daudziem par izbrīnu lielākā un modernākā, bet vienlaikus tukšākā pilsēta pasaulē atrodas Ķīnā - valstī, kur dažās pilsētās par 20 kvadrātmetru vienistabas dzīvokli ir jācīnās ar zobiem un nagiem. Savukārt pilsēta Ordosa, kura paredzēta miljons iedzīvotājiem un ir aprīkota ar modernu infrastruktūru, ir tukša un teju vai neapdzīvota.  

Ideja par jaunu un modernu pilsētu Ķīnas apgabalā Iekšējā Mongolijā valdībai radās jau 2000. gadu sākumā. Tolaik šā apgabala ekonomika zēla un plauka, pateicoties šīs teritorijas  privātajām ogļu raktuvēm. Šī straujā ekonomiskā izaugsme bija dzinulis sākt jaunas pilsētas būvniecību.

Jau 2003. gadā Ķīnas valdība sagatavoja plānus jaunas pilsētas celtniecībai - Jaunās Ordosas pilsētas būvniecībai. Šai pilsētai vajadzēja kļūt par futūrisma dārgakmeni vienā no Ķīnas lielākajiem apgabaliem.

Jāpiebilst, ka 25 kilometru attālumā atrodas Vecā Ordosa, kur mitinās aptuveni divi miljoni iedzīvotāju un valdība bija paredzējusi, ka daļa pārvāksies uz dzīvi jaunajā pilsētā. Tomēr šī ideja piedzīvoja fiasko - pēc uzcelšanas modernā un ergonomiskā pilsēta ir tukša. 2009. gadā par pilsētu sāka runāt starptautiskā līmenī - Āzijas populārākais medijs Al Jazeera Jauno Ordosu pasludināja par spoku pilsētu, bet jau 2010. gadā tam pievienojās amerikāņu tabloīds "Time", kas mēģināja izskaidrot, kāpēc pilsētā ar debesskrāpjiem un ultramodernām celtnēm dzīvas dvēseles būs grūtāk atrast nekā adatu siena kaudzē. 

Jaunās Ordosas centra ainava 
Jaunās Ordosas centra ainava Foto: Wikimedia Commons

Sākotnēji Ķīnas valdība uzbūra visai utopisku ainu - teju tuksneša vidū taps moderna pilsēta, kurā dzīvos miljons iedzīvotāju un kura kļūs par jauno kultūras, ekonomikas un politikas epicentru. Tiesa, jau būvniecības stadijā pilsētplānotāji apjauta, ka būs ziepes un pilsētā realitātē miljons nedzīvos, tāpēc jau pēc dažu ēku uzcelšanas tika prognozēts stipri mazāks iedzīvotāju skaits -  300 000 cilvēku. 

Ordosas tukšais mākslas muzejs
Ordosas tukšais mākslas muzejs Foto: Wikimedia Commons

Skaudrās prognozes nebija šķērslis pilsētas būvniecības turpināšanai.

Šeit tapa iespaidīgas šosejas un transporta mezgli, piecstāvīgi iepirkšanās centri, monumenti un pieminekļi, unikālas arhitektūras muzeji, stadions ar 350 000 sēdvietām, opera un pat svaigi celta lidosta, mošeja un debesskrāpji.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Taču pēc desmit gadus ilgas būvniecības pilsēta tā arī palika tukša un neapdzīvota - pirms pieciem gadiem no visām ēkām te tikai 2% bija apdzīvotas. Lai piesaistītu iedzīvotājus un tūristus, pilsētplānotāji ir ierīkojuši iespaidīgas izklaides vietas, piemēram, katru vakaru pilsētā norisinās strūklaku ūdens šovi ar gaismas instalācijām upē, taču to vakaros vēro vien daži cilvēki - šāda apmēra ūdens šovus citās pilsētās vērotu tūkstošiem iedzīvotāju un tūristu ik dienas.

Ordosas ūdens šovs
Ordosas ūdens šovs Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Lai jauno pilsētu padarītu pievilcīgu vietējiem bagātniekiem, pilsētplānotāji piesaistīja vairāk nekā 100 dažādus arhitektus no visas pasaules. Katram arhitektam tika dots uzdevums izstrādāt unikālas luksusa villas pēc saviem ieskatiem, ar vienu priekšnoteikumu - ēku arhitektūra nedrīkst vizuāli liecināt par Mongolijas kultūrvēsturisko ietekmi, bet tieši pretēji - villām ir jābūt modernām. Jāteic, ka 100 luksusa villu būvniecība ir dārgs prieks, tāpēc daļa no tām šobrīd ir puspabeigtas, bet citas nav pat iesāktas. 

Viena no nepabeigtajām Ordosas modernās arhitektūras villām
Viena no nepabeigtajām Ordosas modernās arhitektūras villām Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Teorētiski Jaunajai Ordosai piemīt viss funkcionējošai pilsētai nepieciešamais, taču iedzīvotāju kā nav, tā nav. Tā vien rodas jautājums - kāpēc cilvēki izvairās no ievākšanās Jaunajā Ordosā? Atbilde ir pavisam vienkārša - nekustamo īpašumu cenas un to kadastrālā vērtība ir pārāk augsta apkārtējo teritoriju iedzīvotājiem. 25 kilometru attālumā esošajā pilsētā Vecajā Ordosā jeb Dongšengā vidēji viens strādājošs pāris mēnesī kopā saņem aptuveni 800 dolāru, bet viens dzīvoklis Jaunajā Ordosā maksā, sākot no 70 000 dolāriem. Līdz ar augstajām izmaksām šeit ir samērā lieli nodokļi un arī nekvalitatīvas būves, kas burtiski atbaida potenciālos iedzīvotājus. 

Ordosas opera
Ordosas opera Foto: Wikimedia Commons

Šobrīd pilsētas galvas ir piesaistījušas valsts nozīmīgāko universitāti - 2015. gadā tukšajā pilsētā tika atvērtas Pekinas universitātes fakultātes. Tāpat šeit ir atvērts mākslīgā intelekta izpētes centrs "Baidu" ar cerību, ka laika gaitā šajā pilsētā saradīsies iedzīvotāji, kas te apmetīsies uz palikšanu. 

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu