LBS valde vēl neapstiprina Latvijas izlases galveno treneri

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Roberts Štelmahers
Roberts Štelmahers Foto: FIBA (www.championsleague.basketball)

Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde trešdien sēdē nav apstiprinājusi Latvijas vīriešu izlases galveno treneri, turklāt Robertam Štelmaheram uz amatu konkurenci sastādīs iepriekš neminētais turks Oktajs Mahmuti.

(Papildināts viss teksts.)

Jaunā trenera vārds tiks paziņots LBS valdes nākamajā sēdē, kas paredzēta 1.augustā.

Kā kandidāti uz Latvijas izlases galvenā trenera amatu tika minēti pašmāju speciālists Štelmahers un Andrea Trinkjēri, taču tagad itāļa vietā uz amatu pretendē Mahmuti.

"Izvērtējot potenciālo vīriešu valstsvienības vadītāju kandidatūras, izvēli ietekmēja gan profesionālā reputācija, gan klubu nostāja, gan finansiālie faktori. Apspriešanai LBS valdē konceptuāli vēlējos virzīt divus pretendentus – vienu latviešu treneri un vienu ārzemju speciālistu. Starp ārzemniekiem favorīts bija itāliešu speciālists Trinkjēri, diemžēl vakar noskaidrojās, ka kluba iebildumu dēļ viņš tomēr nevar pieņemt Latvijas piedāvājumu. Manā sarakstā otrais starp ārzemniekiem ir turku speciālists Mahmuti, kuru kopā ar Štelmaheru izvirzīju valdes izvērtēšanai," LBS citē izlases ģenerālmenedžera Artūra Štālberga teikto.

"Valstsvienības ģenerālmenedžerim izdevies īsā laikā apzināt vairākus cienīgus pretendentus uz valstsvienības vadītāja amatu. Process bijis un ir sarežģīts, turklāt tā gaitā kandidātu sarakstā notika straujas izmaiņas. Šodien valde iepazinās ar ģenerālmenedžera informāciju par diviem galvenajiem pretendentiem, no kuriem viens - Roberts Štelmahers - Latvijā ir krietni labāk pazīstams nekā otrs. Ņemot vērā lēmuma nozīmi, būtu pārsteidzīgi izšķirties, pamatojoties tikai uz CV atrodamiem faktiem. Nedēļas laikā apkoposim papildu informāciju un pieņemsim atbildīgu lēmumu," uzsver LBS prezidents Valdis Voins.

Jaunajam kandidātam, 51 gadu vecajam Mahmuti iepriekšējā darba vieta bija Turcijas klubs Stambulas "Galatasaray".

Savus lielākos panākumus viņš guva pie Stambulas "Efes Pilsen" (tagad - "Anadolu Efes") stūres, šajā komandā uzsākot trenera karjeru un vadot to no 2001. līdz 2007.gadam. Šajā laikā Mahmuti aizveda komandu līdz četriem Turcijas čempiontituliem un četrām trofejām valsts kausa izcīņā.

Nākamos divus gadus viņš vadīja slaveno Itālijas klubu Trevīzo "Benetton", ar kuru 2008./2009.gada sezonā sasniedza ULEB Eirokausa labāko astotnieku. Šajā sezonā viņš saņēma Eirokausa sezonas labākā trenera balvu.

Turpinājumā viņš divus gadus vadīja "Galatasaray" komandu, 2012./2013.gada sezonā atgriezās pie "Anadolu Efes" stūres, bet no 2014. līdz 2016.gadam vadīja citu Stambulas klubu "Dariššafaka". 2018.gadā Mahmuti otrreiz pārņēma "Galatasaray" grožus, bet pēc pusgada darba nolēma izmantot iespēju nepagarināt līgumu.

Tikmēr 45 gadus vecais Štelmahers iepriekšējos divus gadus vadīja Latvijas komandu "Ventspili", bet šovasar viņš pārņēmis Igaunijas čempiones Tallinas "Kalev"/"Cramo" stūri.

Trenera karjeru Štelmahers sāka 2009.gadā, kad kļuva par Lietuvas kluba Viļņas "Perlas" galveno treneri, bet nākamā gada oktobrī viņš pēc galvenā trenera atlaišanas īsu brīdi vadīja Lietuvas vareno klubu Viļņas "Lietuvos rytas". Pēc tam gan Štelmahers atgriezās "Lietuvos rytas" fārmklubā "Perlas".

Vēlāk "Perlas" klubu iegādājās Pasvales "Pieno žvaigždes" komanda, bet Štelmahers galvenā trenera vietu saglabāja, bet 2012.gada vasarā viņš pārcēlās uz Ventspili, šīs pilsētas komandu 2013.gadā aizvedot līdz Baltijas Basketbola līgas (BBL) tronim un gadu vēlāk - līdz Latvijas Basketbola līgas (LBL) titulam.

Pēc 2014./2015.gada sezonas šķīrās Štelmahera un "Ventpils" ceļi, bet 2016.gadā viņš pārņēma "Valmiera"/ORDO komandas grožus un aizveda to līdz pirmajam LBL čempiontitulam. Sekojošajā starpsezonā viņš kļuva par Polijas basketbola kluba Slupskas "Energa Czarni" galveno treneri, šo vienību aizvedot līdz vietējā čempionāta pusfinālam.

Aizpērn Štelmahers atgriezās "Ventspils" klubā, pērn atkal triumfējot Latvijas čempionātā, bet aizvadītajā sezonā tiekot pie Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas čempiona trofejas.

Štelmahers strādājis arī Latvijas izlases treneru kolektīvā.

Savas spēlētāja karjeras laikā Štelmahers spēlējis ASK, Rīgas "Bonus", ASK/"Brocēni/LMT", Krievijas klubā Saratovas "Avtodorožņik", Polijas vienībās Zeļona Guras "Zastal", Vroclavas "Šlask", kā arī Turcijas klubos Karšijakas "Pinar", Stambulas "Ulker", Slovēnijas komandā Ļubļanas "Olimpija", Latvijas komandā "ASK Rīga" un Itālijas klubā Veroli "Prima".

Tāpat Štelmahers no 2004. līdz 2008.gadam pārstāvēja "Lietuvos rytas" komandu, ar kuru 2005.gadā uzvarēja ULEB kausa izcīņas turnīrā.

Latvijas izlasi Štelmahers pārstāvēja četros Eiropas čempionātos, kopā aizvadot vairāk par 140 spēlēm.

Latvijas valstsvienība nekvalificējās šī gada Pasaules kausa finālturnīram, kā rezultātā līgums ar galveno treneri Arni Vecvagaru netika pagarināts. Vecvagars par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts 2017.gada septembrī, kad viņš nomainīja ilggadējo valstsvienības stūrmani Ainaru Bagatski.

Latvijas vīriešu izlases pretinieki 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas H grupā būs Grieķijas un Bulgārijas, kā arī Bosnijas un Hercegovinas izlases.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu