Vai jogurta smērēšana makstī palīdz? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Vai pirms seksa vienmēr jāmazgājas; vai pret iekaisumu palīdz jogurta smērēšana makstī? Tie ir tikai daži no jautājumiem, ko sievietes apspriež interneta forumos. Lai sievietēm sniegtu droši ticamu informāciju, medicīnas zinātņu doktore, ginekoloģe Jana Žodžika atbild uz portālam tikaisievietem.lv iesūtītajiem jautājumiem par maksts infekcijām.

* * * Jautājums: Gribu uzzināt, vai pirms seksa vienmēr ir jāmazgājas? Es pati jūtos labāk, ja esmu pirms tam bijusi dušā, bet mans draugs, pārnākot no darba, uzreiz grib seksu. Vai tas, ka draugs nav nomazgājis savu dzimumlocekli, nevar man kaitēt?

Atbilde: Ja Jūs uztrauc drauga higiēnas paradumi, Jums vajadzētu tos ar viņu pārrunāt. Tāpat kā sievietei, arī vīrietim katru dienu vajadzētu apmazgāt savus dzimumorgānus, jo starp dzimumlocekļa galviņu un priekšādu mēdz uzkrāties tauku dziedzeru izdalījumi. Tie var izraisīt nepatīkamu aromātu, turklāt tā ir arī labvēlīga vide dažādiem mikroorganismiem, kas var veicināt infekcijas un tādējādi ietekmēt gan paša vīrieša, gan sievietes veselību.

* * * Jautājums: Sakiet, lūdzu, vai piena sēni var izārstēt ar kādiem dabas līdzekļiem,vai arī vienīgi ar aptiekā nopērkamajām svecītēm?

Atbilde: Dažkārt mūsu imūnsistēma uzveic piena sēni un tā pāriet pati no sevis, taču ir daudz gadījumu, kad organisms ar to netiek galā. Ja infekcija ir akūta un ar tendenci atkārtoties, zāļu vanniņas, tējas un probiotiķu lietošana diez vai palīdzēs. Lai uzveiktu piena sēni, vislabāk konsultēties ar ārstu, kurš izrakstīs lokāli lietojamos vai iekšķīgi dzeramos pretsēnīšu līdzekļus, kā arī noteiks, vai tā tiešām ir piena sēne vai cita maksts infekcija, kam nepieciešama cita veida ārstēšana.

* * * Jautājums: Biju lasījusi, ka pret iekaisumiem palīdz jogurta smērēšana makstī. Vai varat ieteikt, kurš būtu piemērotāks jogurts, un vai tas jāsmērē tikai virspusē, vai arī iekšā?

Atbilde: Skābpiena produktus būtu vēlams lietot uzturā, nevis smērēt makstī. Ja gribam uzlabot maksts mikrofloru, labāk lietot pienskābās baktērijas saturošas vaginālās svecītes vai lodītes. Akūtas infekcijas gadījumā es neieteiktu ārstēties uz savu galvu, jo dažkārt piena sēni var sajaukt ar citām infekcijām, kuru ārstēšanai ar svecītēm nepietiek un nepieciešami pretsēnīšu medikamenti.

* * * Jautājums: Vai stringu valkāšana var veicināt maksts infekcijas?

Atbilde: Cieša, sintētiska apakšveļa var izmainīt maksts vidi un tādējādi veicināt maksts infekciju rašanos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu