Irānā aizturētais Latvijas jūrnieks sazinājies ar tuviniekiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
„Stena Impero“
„Stena Impero“ Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latvijas pilsonim, kuru 19. jūlijā Irānas varasiestādes aizturēja kopā ar citiem tankkuģa “Stena Impero” jūrniekiem, ir tikusi nodrošināta iespēja sazināties ar tuviniekiem, informē Ārlietu ministrija.

Saskaņā ar Ārlietu ministrijas ziņoto, iespēja sazināties ar tuviniekiem Latvijas jūrniekam dota 24. jūlijā.

Ārlietu ministrija ir arī guvusi apstiprinājumu, ka šobrīd Latvijas pilsoņa veselībai, drošībai un dzīvībai briesmas nedraud.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris aģentūrai LETA norādīja, ka sīkākas ziņas par procesu, kā panākta sazināšanās iespēja, Ārlietu ministrija nedrīkst sniegt. "Būtiskākais, ka tuviniekiem ir bija iespēja sazināties ar Latvijas pilsoni un viņa veselībai, drošībai briesmas nedraud," uzsvēra Beķeris.

Kā ziņots, 18 no "Stena Impero" apkalpes locekļiem, tostarp kapteinis, ir Indijas pilsoņi, bet pārējie apkalpes locekļi ir trīs Filipīnu pilsoņi, kā arī Latvijas un Krievijas valstspiederīgie.

Ārlietu ministrija 20. jūlijā iesniedza notu Irānas vēstniecībai Stokholmā ar aicinājumu atbrīvot uz britu tankkuģa "Stena Impero" aizturēto Latvijas pilsoni.

Aizturētā Latvijas jūrnieka atbrīvošanā iesaistījies arī Valsts drošības dienests, kurš sadarbojas ar citām valsts iestādēm Latvijā, lai apmainītos ar iegūto informāciju un koordinētu pasākumus kuģa apkalpes locekļa, Latvijas pilsoņa atbrīvošanai.

Kopš informācijas saņemšanas par Latvijas pilsoņa atrašanos starp aizturētajiem tankkuģa "Stena Impero" apkalpes locekļiem VDD veic darbības atbilstoši savai kompetencei.

Lai iegūtu plašāku informāciju par situāciju un lemtu par konkrētiem krīzes risināšanas pasākumiem, VDD sazinās ar ārvalstu partnerdienestiem, kā arī kompāniju, kurai pieder aizturētais kuģis.

19. jūlijā Irānas Revolucionārā gvarde Hormuza šaurumā sagrāba "Stena Impero" ar 23 apkalpes locekļiem, tostarp vienu Latvijas valstspiederīgo. Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pārkāpis starptautiskās tiesības, tādēļ sākta izmeklēšana un kuģa aizturēšana ir likumīga.

Londona uzskata šos apgalvojumus par nepatiesiem.

"Stena Impero" sagrābšana notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka par 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa "Grace 1" aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki aizturēja pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu