Džonsons premjera amatā palielina bezvienošanās izstāšanās risku, paziņo EP "Brexit" komiteja

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Boriss Džonsons
Boriss Džonsons Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) "Brexit" komiteja trešdien brīdinājusi, ka Lielbritānijas Konservatīvās partijas līdera vēlēšanu iznākums palielinājis risku, ka Lielbritānija no Eiropas Savienības (ES) izstāsies bez vienošanās.

Konservatīvās partijas līdera vēlēšanās uzvarēja bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons, kurš automātiski kļūst arī par Lielbritānijas premjerministru un jau šodien šajā amatā nomaina Terēzu Meju.

Gija Ferhofstada vadītā komiteja tikās ar Eiropas Komisijas (EK) "Brexit" sarunu vadītāju Mišelu Barnjē, kamēr Džonsons pārņem premjerministra pienākumus.

Komiteja un Barnjē apliecināja, ka pieturas pie līdzšinējās nostājas, ka Mejas parakstītā "Brexit" vienošanās netiks grozīta, bet norādīja, ka atbalstītu ES līderus, ja viņi izlemtu pārskatīt politisko deklarāciju par ES turpmākajām attiecībām ar Lielbritāniju.

Tuvākas attiecības nākotnē varētu nodrošināt, ka Īrijas robežas pagaidu risinājums nav nepieciešams.

Pagaidu risinājuma mērķis ir novērst robežkontroles atjaunošanu uz robežas starp Īriju un Ziemeļīriju, kas pēc "Brexit" kļūs par ES ārējo robežu.

Tas paredz, ka Lielbritānija sākotnēji paliek muitas ūnijā ar ES, bet Ziemeļīrijai papildus paliek saistoši daļa no bloka iekšējā tirgus noteikumiem, kamēr Londona un Brisele nav atradušas labāku risinājumu.

Džonsons uzskata, ka pagaidu risinājums apdraud Apvienotās Karalistes vienotību un tas būtu jāizsvītro no "Brexit" vienošanās.

Komiteja apsveica Džonsonu ar premjera amatu, bet brīdināja, ka nesenie izteikumi, tostarp Konservatīvās partijas līdera vēlēšanu kampaņas laikā izskanējušie paziņojumi palielina risku, ka Lielbritānijai var nākties izstāties no ES bez vienošanās.

Komiteja brīdināja, ka šāds scenārijs būtu ļoti postošs, un atgādināja, ka bez vienošanās nebūs nekāda pārejas posma.

Džonsons ir paziņojis, ka gatavojas īstenot "Brexit" līdz 31.oktobrim ar vai bez vienošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu