Lielbritānijas valdību pamet aizsardzības, ārlietu un tirdzniecības ministri

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas aizsardzības ministre Penija Mordonta
Lielbritānijas aizsardzības ministre Penija Mordonta Foto: EPA/Scanpix

Premjerministra amatā stājoties Borisam Džonsonam, Lielbritānijas valdību, kurā gaidāmas radikālas izmaiņas, trešdien pametusi aizsardzības ministre Penija Mordonta, aizsardzības ministrs Džeremijs Hants un tirdzniecības ministrs Līems Fokss.

Mordonta tviterī paziņojusi, ka viņa atgriežas parlamenta ierindas deputāta statusā, taču jaunais premjers baudīšot pilnīgu viņas atbalstu.

Savukārt Fokss tviterī norādījis, ka šobrīd Apvienotā Karaliste atrodas "unikāli labās pozīcijās, lai veidotu savas jaunās tirdzniecības attiecības ārpus Eiropas un radītu patiesi globālu Lielbritāniju".

"Tomēr mums vispirms jāķeras pie tūlītējā uzdevuma izpildīt britu tautas norādījumu izstāties no Eiropas Savienības," uzsvēris Fokss.

Arī viņš paziņojis, ka ierindas deputāta statusā turpinās atbalstīt Džonsonu un viņa kabinetu.

Lielbritānijas premjerministra amatā stājoties Borisam Džonsonam, trešdien amatu atstājis arī līdzšinējais ārlietu ministrs Džeremijs Hants.

"Būtu bijis pagodināts turpināt savu darbu (..), taču sapratu jaunā premjerministra vajadzību izraudzīties savu komandu," tviterī paziņojis Hants, kas bija galvenais Džonsona sāncensis cīņā par Terēzas Mejas pēcteča godu.

Hants apsolījis snieg Džonsonam "pilnīgu atbalstu", būdams konservatīvo frakcijas ierindas biedrs.

Tikmēr Džonsons pēc stāšanās premjerministra amatā apsolījis "bez jebkādiem ja vai bet" īstenot breksitu līdz 31.oktobrim un pierādīt, ka visi tie, kas šaubās un paredz drūmus scenārijus, kļūdās.

Stāvot pie premjera rezidences Dauningstrītā, Džonsons paziņoja, ka panāks jaunu vienošanos ar Eiropas Savienību (ES).

"Mēs uztaisīsim jaunu līgumu. Labāku līgumu, kas palielinās breksita iespējas," sacīja Lielbritānijas jaunais premjerministrs, kurš bija breksita kampaņas seja pirms 2016.gada referenduma, kurā vairākums britu nobalsoja par valsts izstāšanos no ES.

Džonsons uzsvēra, ka britu vēlētāju lēmums ir jārespektē, un pauda pārliecību, ka 99 dienu laikā viņam izdosies panākt progresu.

"Britu tauta ir gana ilgi gaidījusi," viņš piebilda.

Aptuveni 12 minūšu garajā runā Džonsons nāca klajā arī ar vairākiem paziņojumiem par iekšpolitiku.

"Es uzņemšos personisku atbildību par izmaiņām, ko gribu redzēt," sacīja Džonsons.

Viņš arī aicināja neņemt vērā Īrijas robežas pagaidu risinājumu.

Pagaidu risinājuma mērķis ir novērst robežkontroles atjaunošanu uz robežas starp Īriju un Ziemeļīriju, kas pēc breksita kļūs par ES ārējo robežu.

Tas paredz, ka Lielbritānija sākotnēji paliek muitas ūnijā ar ES, bet Ziemeļīrijai papildus paliek saistoši daļa no bloka iekšējā tirgus noteikumiem, kamēr Londona un Brisele nav atradušas labāku risinājumu.

Džonsons uzskata, ka pagaidu risinājums apdraud Apvienotās Karalistes vienotību un tas būtu jāizsvītro no breksita vienošanās.

"Ja kaut kas ir mazinājis uzņēmumu uzticību, tad tie nav lēmumi, ko esam pieņēmuši - tā ir mūsu atteikšanās pieņemt lēmumus," sacīja Džonsons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu