Rietumeiropa gatavojas karstākajai dienai novērojumu vēsturē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ceturtdien daudzviet Francijā, Anglijā, Beniluksa valstīs un Vācijā gaidāma augstākā gaisa temperatūra kopš mērījumu sākuma 18.-19.gadsimtā, brīdina sinoptiķi.

Lielbritānijas meteoroloģijas dienests prognozē 60% varbūtību, ka vietām Anglijas dienvidos un austrumos termometra stabiņš pēcpusdienā pakāpsies līdz +39 grādiem, pārspējot Apvienotās Karalistes absolūto karstuma rekordu - 2003.gadā reģistrētos +38,5 grādus.

Beļģijā prognozēta svelme līdz +41 grādam, lai gan līdz šai vasarai Beļģijā ne reizi nebija reģistrēta par +39 grādiem augstāka gaisa temperatūra. Arī Nīderlandē un Vācijā ir liela iespēja otro dienu pēc kārtas pārspēt valsts absolūto karstuma rekordu. Rekords gaidāms arī Luksemburgā.

Francijas ziemeļu daļā pirmo reizi novērojumu vēsturē gaisa temperatūra ceturtdien sasniegs +42 vai pat +43 grādus. Visas prognozes liecina, ka arī galvaspilsētā Parīzē tiks pārspēts absolūtais maksimālās gaisa temperatūras rekords, kas pagaidām ir +40,4 grādi 1947.gadā.

Nedēļas nogalē jauns nacionālais karstuma rekords iespējams arī Norvēģijā.

Daļā Francijas jau kopš pirmdienas, 22.jūlija, valda 40 grādu svelme. Daudzās novērojumu stacijās valsts centrālajā un ziemeļu daļā ir labots absolūtais karstuma rekords.

Vēl lielāka svelme bija 28.jūnijā Francijas dienvidos, kur, gaisa temperatūrai paaugstinoties līdz +46 grādiem, tika pārspēts visas valsts rekords.

Trešdien, 24.jūlijā, nacionālais karstuma rekords tika pārspēts arī Nīderlandē, Beļģijā un Vācijā. Maksimālā gaisa temperatūra sasniedza attiecīgi +39,3, +39,9 un +40,5 grādus.

Gan karstums jūnijā, gan šomēnes saistīts ar svelmaina gaisa ienākšanu no Āfrikas. Spāniju tas sasniedz visai bieži, tādēļ tur šonedēļ nav apdraudēts absolūtais karstuma rekords, savukārt līdz Anglijai, Nīderlandei un Skandināvijai Āfrikas svelme nokļūst reti.

Globālā sasilšana karstuma viļņus padara intensīvākus, kā arī palielina to atkārtošanās biežumu, skaidro meteorologi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu