Francūzim uz lidojoša dēļa neizdodas šķērsot Lamanšu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: kadrs no video

Franču izgudrotājs Frankijs Zapata šomēnes pārsteidza Bastīlijas dienas parādes apmeklētājus, uz lidojoša dēļa paceļoties pāri skatītāju galvām. Ceturtdien viņš centās uz pašizgudrotā "liddēļa" šķērsot Lamanšu, tomēr piedzīvoja neveiksmi.

Zapata ceturtdienas rītā pacēlās no Francijas ziemeļu piekrastes. Bija plānots, ka viņš nolaidīsies netālu no Anglijas pilsētas Duvras.

Tomēr Zapata nespēja nolaisties uz pusceļā jūrā novietotās platformas, lai uzpildītu degvielu. Lai arī izgudrotājs nokrita no dēļa, viņš nav cietis.

Lidojums aptrūka pēc apmēram desmit gaisā pavadītām minūtēm.

Zapata bija plānojis apmēram 35 kilometrus garo ceļu veikt 20 minūtēs.

Pirms lidojuma viņš izteicās, ka viņa izredzes veiksmīgi pabeigt lidojumu esot ap 50%.

"Tā ir milzīga vilšanās. Viņš droši vien trāpījis garām par dažiem centimetriem," neilgi pēc neveiksmīgā lidojuma Francijas telekanālam "BFM TV" sacīja viens no Zapatas komandas biedriem. "Mēs izmēģinājām šo manevru desmitiem reižu daudz nemierīgākā jūrā," viņš piebilda.

Izgudrotājs 2016.gadā iekļuva Ginesa pasaules rekordu grāmatā ar garāko lidojumu, kāds jebkad veikts ar "liddēli". Viņš nolidoja gandrīz 2,3 kilometrus.

14.jūlija militārajā parādē, kuru vēroja Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele, tika demonstrētas Francijas jaunākās militārās tehnoloģijas, tai skaitā roboti. Tomēr visvairāk uzmanības piesaistīja karavīrs uz lidojošas platformas. Ierīci izveidojis franču izgudrotājs Frankijs Zapata, kuram valdība piešķīra grantu 1,3 miljonu eiro apmērā. 

Par "Flyboard Air" nosaukto ierīci parādē izrādīja pats tās izgudrotājs. Platforma spēj sasniegt ātrumu 140 km/h, taču lidojums ilgst samērā neilgu laiku.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu