Pirms un pēc: dizaineri pāris dienās pilnībā pārveido novecojušu dzīvokli (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Pārvērtības piedzīvojis tipisks daudzdzīvokļu ēkas dzīvoklis, kas piecu cilvēku ģimenei bija kļuvis par šauru, turklāt tas nebija ērts un vizuāli pievilcīgs. Dzīvoklī ievērojami uzlabojumi nebija veikti teju ceturtdaļu gadsimta, tāpēc ģimene uzticēja sava mājokļa pārvērtības profesionālai dizainerei. Ieraugot vien pāris dienu laikā pārveidoto dzīvokli, ģimene nespēja valdīt prieka asaras. Tagad pat kaimiņi viņus bieži apciemo, lai iedvesmotos un smeltos idejas pārmaiņām savās mājās.

Samogorocku ģimenes dzīvoklis, kas atrodas tipiskā daudzdzīvokļu mājā Viļņā, nebija remontēts teju 25 gadus, un tā iemītnieki – vecāki, pusaugu vecuma bērni un tante – jau labu laiku savās mājās nejutās ērti. Bērni pieauga, ģimenes vajadzības mainījās, bet dzīvoklis bija iestrēdzis pagātnē.

Virtuvē bija tik maz vietas, ka ģimenes locekļiem bija jāietur maltītes uz maiņām, nevienam nebija pietiekami daudz vietas, kur glabāt apģērbu, daļu no savām mantām tante glabāja uz balkona, savukārt meitai bija neērti aicināt ciemos draugus.

Lielākais izaicinājums – daudz mantu

“Pirmoreiz ieiejot dzīvoklī, bija skaidri redzams, ka tas nav piedzīvojis pārmaiņas daudzus gadus. Tur bija vecas un nolietotas mēbeles, visdažādākās krāsas un raksti, sienām un grīdām bija nepieciešams remonts. Dzīvoklis bija neērts, nepievilcīgs, bet visvairāk ģimenei traucēja tas, ka trūka vietas, kur glabāt mantas. Mūsu galvenais uzdevums bija tām visām atrast vietu, vienlaikus pielāgojot dzīvokli dažādu paaudžu pārstāvjiem un dodot iespēju visiem ērti tajā pārvietoties,” saka IKEA dizainere Baiba Freija.

Viņa uzsver, ka galvenais signāls, kas liecina, ka jūsu mājās nepieciešami uzlabojumi, ir tas, ka tajās vairs nejūtaties ērti.

Pārsteidza atjaunotā virtuve

Iepriekš ģimene virtuvē daudz laika kopā nepavadīja – tā bija tik šaura, ka viņiem nācās ieturēt maltītes uz maiņām, jo pie galda varēja apsēsties knapi divi cilvēki. Virtuvē nekad nebija veikti sistemātiski uzlabojumi, tāpēc mēbeles, flīzes un galda pārklāji bija raibi un nesaskaņoti.

Pārtikas produktiem, traukiem un galda piederumiem virtuves plauktos nepietika vietas, tāpēc tie tika glabāti uz ēdamgalda un uz visām citām brīvajām virsmām.

“Visas virtuves komunikācijas atrodas pie vienas sienas, tāpēc nebija daudz iespēju ievērojami mainīt virtuves iekārtojumu. Tomēr, atjaunojot mēbeles, pārvietojot ledusskapi pie pretējās sienas un izmantojot brīvās sienas papildu skapīšiem, izdevās atbrīvot vietu virtuves galdam. Tagad pie tā var sasēsties ne tikai visa ģimene, bet arī viņu viesi, jo galds ir izvelkams. Mēs izmantojām arī pie sienas virs virtuves galda esošo brīvo vietu, ko cilvēki bieži aizmirst. Pie sienas piestiprinājām skapīšus ar apgaismojumu iekšpusē. Tas spīd cauri matēta stikla durvīm un nedaudz atgādina logu,” saka dizainere.

Sieva un mamma Ludmila Samogorocka apgalvo, ka viņa nebūtu varējusi iedomāties, ka tik mazā virtuvē var veikt tik iespaidīgas pārmaiņas.

“Pirms tam mēs lielākoties ēdām katrs vienatnē un uzreiz pēc tam devāmies no virtuves prom.

Tagad virtuve ir kļuvusi mājīga un gribas pavadīt tur vairāk laika kopā. Tas ir pārsteidzoši, cik ļoti plašāka telpa izskatās, kad tā ir iekārtota ar jaunām un gaišām mēbelēm un kad visām lietām ir atrasta vieta skapīšos. Tagad virtuve vairs neizskatās tik maza,” priecājas Ludmila.

Pirms: 

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Pēc: 

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Kā caurstaigājamā istabā radīt privātumu

Vēl viens izaicinājums šajā dzīvoklī dizaineriem bija iekārtot caurstaigājamu istabu, kur mitinās 13 gadus vecā meita un pieaugušais dēls. Telpa bija tumša, ar garu un šauru plānojumu, un, izlaižot dīvānus, kur jaunieši guļ, istabā kļuva tik šauri, ka tur bija grūti pārvietoties. Šī telpa kalpo arī kā viesistaba, kad ģimene sanāk kopā vai uzņem ciemiņus, tāpēc istabas iemītniekiem nebija savas privātās telpas.

Dizaineru uzdevums bija ne vien padarīt istabu jauniešiem pievilcīgāku, bet arī gudri izplānot iekārtojumu.

“Ja caurstaigājamā istabā ir maz vietas, tad noderēs daudzfunkcionālas mēbeles. Piemēram, šajā telpā divi izvelkamie dīvāni aizņēma visu telpas platumu, tāpēc aizstājām tos ar diviem dīvāniem, ko nav nepieciešams izlaist gulēšanai un zem kuriem ir ērtas kastes gultas veļas un citu mantu glabāšanai. Istabas galā novietojām ietilpīgu skapi, kur salikt visas jauniešu mantas un apģērbu, vidējā plauktā ielikām televizoru, bet virs skapja – antresolu, kur glabāt pārējās ģimenes mantas. Šis skapis labi izskatās un ir ļoti ietilpīgs, tā ļaujot ietaupīt vietu, kuras šajā telpā tik ļoti trūkst,” izmantotos risinājumus skaidro B. Freija.

Jauniem cilvēkiem ir svarīga privātā telpa mājoklī, un tā veiksmīgi tika radīta, ar bieza auduma aizkariem atdalot viņu atpūtas zonu no caurstaigājamās daļas.

Tagad citi ģimenes locekļi, pārvietojoties caur istabu, netraucēs bērnu mieru. Cilvēkiem, kam mājās ir līdzīga situācija, dizainere atgādina, ka aizkari nav vienīgais risinājums, kā sadalīt telpu, – dažādas zonas istabā var atdalīt arī ar istabas augiem, plauktu, skapi vai starpsienu.

Pirms: 

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Pēc: 

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Mammas sapnis ir piepildīts

Kad Ludmila pieteicās mājokļa pārvērtībām, viņa galvenokārt gribēja, lai tiktu atjaunota bērnu istaba, atstājot savas vajadzības otrajā plānā. Tomēr arī vecāku istabai bija nepieciešamas pārvērtības, lai tā kļūtu par patīkamu atpūtas vietu.

“Lai nelielā telpā uzturētu tīrību un kārtību, iesaku izmantot slēgtas mēbeles.

Tāpēc arī vecāku istabā izvēlējāmies novietot lielu skapi ar durvīm. Tas sastāv no trīs daļām: divas no tām paredzētas apģērbam, bet trešā – sezonālām mantām, mēteļiem, koferiem un veļas grozam. Tā kā skapī tagad var salikt mantas, kas iepriekš istabā aizņēma vietu, mums bija iespēja izvēlēties vecākiem lielāku un ērtāku gultu,” saka dizainere.

Gudri plānojot un iekārtojot istabu, atbrīvojās vieta arī kosmētikas galdiņam un spogulim ar iebūvētu apgaismojumu.

Šis stūrītis piešķir istabai mājīgumu un atgādinās Ludmilai par to, ka jāvelta laiks arī sev. “Uzklājot kosmētiku un veicot citas skaistumkopšanas procedūras, svarīgs ir labs apgaismojums. Tāpēc praktisks risinājums ir spogulis ar iebūvētu apgaismojumu, kas noderēs gan pie kosmētikas galdiņa, gan virs izlietnes vannasistabā,” iesaka IKEA dizainere.

Pirms: 

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Pēc: 

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Tantes vēlēšanās – atbrīvot balkonu no mantām

Tante, kas dzīvo kopā ar ģimeni, lielāko daļu laika pavada savā istabā: tur viņa guļ, skatās televizoru un lasa. Viņas sapnis bija liels drēbju skapis, kur salikt visas viņas mantas, kas līdz šim glabājās kastēs istabā vai uz balkona.

“Es pārveidoju tantes istabas iekārtojumu, lai tajā ietilptu liels drēbju skapis, kurā iekļauts arī veļas grozs. Tas ir īpaši noderīgi, ja dzīvoklī ir maza vannas istaba, kur nepietiek vietas vienam vai vairākiem veļas groziem. Tāpat šajā istabā izvēlējos novietot dīvāngultu, lai iegūtu vairāk vietas plauktiem, kur glabāt grāmatas, traukus un televizoru,” saka dizainere.

Ja mājās ir daudz mantu, dizainere iesaka kombinēt plauktus ar un bez durvīm.

Personiskās lietas var salikt slēgtajos plauktos, bet dekoratīvās – atvērtajos. Šāds risinājums palīdzēs uzturēt kārtību, un istaba neizskatīsies pārpildīta ar mantām. Tāpat dizainere atgādina, ka mantu glabāšana kastēs arī palīdzēs istabu saglabāt tīru un kārtīgu. Ja kastes izvēlēsieties krāsās, kas pieskaņotas pārējam interjeram, tad tās var salikt arī atvērtajos plauktos.

Pirms:

Pēc: 

Arī kaimiņi plāno uzlabojumus

Priekšnamam dizaineri izvēlējās augstu drēbju skapi ar durvīm, tas pasargās apģērbu no ēdiena aromātiem, kas nāk no blakus esošās virtuves. Tāpat šajā telpā noderīgs būs praktisks, zems skapītis, kas kalpos arī kā sols.

Plānojot kopējo dzīvokļa interjeru, tika ņemtas vērā ģimenes vēlmes un izvēlētas mierīgas krāsas, kas kombinētas ar akcentiem zaļos toņos. Dizainere uzskata, ka vienota krāsu gamma visa mājoklī rada harmonisku, kārtīgu un mājīgu noskaņu.

Kad Ludmila pirmoreiz ieraudzīja dzīvokļa jauno interjeru, viņa nespēja novaldīt prieka asaras.

Tagad viņa stāsta, ka ģimenes mājokļa pārvērtības kļuvušas par iedvesmu arī kaimiņiem: “Daudzi nāca apskatīt mūsu dzīvokli un teica, ka pārmaiņas ir patiešām neticamas. Taču pats labākais ir tas, ka mūsu mājoklis daudzus ir iedvesmojis arī pārmaiņām savās mājās.”

Tiem, kas ir nolēmuši pārveidot savu mājokli, dizainere iesaka vispirms atbildēt sev uz jautājumu – kas man mājās traucē visvairāk?

“Ja mājās jūtaties neērti, tā ir zīme, ka pārmaiņas tiešām ir nepieciešamas: varbūt ģimene nevar sanākt kopā uz vakariņām virtuvē vai vannasistabā nav kur apgriezties? Kad izvēlēta vieta, ko nepieciešams uzlabot, iesaku lielāko daļu budžeta atvēlēt svarīgākajām mēbelēm. Piemēram, guļamistabai vispirms jāiegādājas gulta un drēbju skapis, bet naktsgaldiņi vai kumode var pagaidīt. Vēlāk, iekrājot papildu līdzekļus, var iegādāties papildu mēbeles, aksesuārus un dekoratīvas detaļas,” iesaka B. Freija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu