No policijas bēgušais autovadītājs bijis notiesāts par autozādzību (51)

CopyLinkedIn Draugiem X

Trešdien Rīgā no policijas bēgušajam autovadītājam  Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa jau 2016. gadā bija piespriedusi divu gadu cietumsodu par auto zādzību. Viņam tika noteikts apcietinājums, un viņš atradās meklēšanā, ceturtdien preses konferencē pavēstīja VP Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Sozinovs.

Sozinovs pastāstīja, ka ap plkst. 19 policija no iedzīvotājiem saņēmusi ziņu, ka pa Krasta ielu Rīgā neadekvāti pārvietojas kāds vadītājs ar Audi. Patruļdienesta prasībai apstāties vadītājs nav pakļāvies un uzreiz sācis bēgt. 

Maskavas ielā policija mēģinājusi autovadītāju nobloķēt, taču nesekmīgi - vadītājs taranējis policijas auto un turpinājis bēgšanu.

Pakaļdzīšanās operācijā iesaistījusies arī pašvaldības policijas ekipāža, kura brīdi vēlāk avarējusi.

Bēgot no policijas, autovadītājs ietriecies vairākās automašīnās, vienā no sadursmēm cietusi sieviete ar bērnu, kuri nogādāti slimnīcā, atklāja Sozinovs.

Izbraucot no Rīgas, vadītājs bēdzis no policijas ar ātrumu vairāk nekā 200 km/h. Viņa vajāšanā iesaistījušies arī Salaspils un Ogres policijas iecirkņa darbinieki.

Otrais neveiksmīgais vadītāja bloķēšanas mēģinājums noticis pie iebraukšanas Ogrē. Pēc tam policija sākusi lietot šaujamieročus.

Sozinovs atklāja, ka kopumā pa bēgošo auto raidīti vairāk nekā 15 šāvieni, taču precīzs skaits tiks noskaidrots ierosinātajā dienesta pārbaudē.

Ogrē Audi vadītājs izraisījis sadursmi ar policijas motociklistu, kurš guvis smagas traumas - viņam ir lauzta kāja un, iespējams, arī atslēgas kauls. Sozinovs pavēstīja, ka policistam jau veiktas divas operācijas.

Sozinovs informēja, ka kopumā aizturēšanas operācijas laikā cietuši četri policisti.

Par bēgušā autovadītāju personību tika noskaidrots, ka viņš dzimis 1980.gadā. Viņam 2016. gadā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa bija piemērojusi divu gadu cietumsodu par auto zādzību. Viņam tika noteikts apcietinājums, un vīrietis atradās policijas meklēšanā.

Sozinovs apliecināja, ka bēgļa automašīnā atrasti antiradari un GPS slāpētājs, ko parasti izmanto autozādzību pastrādāšanai. Policijas rīcībā patlaban nav informācijas, ka spēkrats, ar kura palīdzību aizturētais vīrietis bēga, būtu nozagts. "Patlaban policijas rīcībā nav saņemts iesniegums, ka šāda automašīna būtu nozagta," norādīja Sozinovs.

Patlaban bēgušais autovadītājs atrodas Ogres slimnīcā, kur viņu apsargā policija. Ārsti viņa stāvokli raksturo kā stabilu. Lai noskaidrotu vai viņš pie stūres atradies reibumā, ekspertīzei ir paņemts asins paraugs, taču rezultāti vēl nav zināmi, bet Sozinovs pieļāva, ka normālā stāvoklī šādi cilvēks nevar uzvesties.

Kā ierasts, gadījumos, kad aizturēšanas brīdī policijas darbinieks lietojis šaujamieroci, VP sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu, vai šaujamieroču pielietošana bija pamatota. Tomēr Sozinovs piebilda, ka pēc viņa domām policijas darbinieki šajā gadījumā rīkojušies pašaizliedzīgi, nerēķinoties par savu veselību.

Citās valstīs, lai sekmīgi aizturētu bēgošu autovadītāju, policija izmanto dzelkšņus vai tā dēvētos ežus, taču Sozinovs norādīja, ka arī Latvijā izmanto šādu metodi un piebilda, ka tad šādiem speclīdzekļiem būtu jābūt katrā automašīnā, bet tā neesot, jo šādu dzelkšņu iegāde nav lēts pasākums.

"Vajāšana sākās negaidīti un pamazām tika iesaistīti papildus policijas spēki. Turklāt, ja vajāšana būtu no Rīgas līdz Daugavpilij, tad pie Jēkabpils minētos speclīdzekļus varētu izvietot, taču šajā gadījumā bēguļojošais autovadītājs paspēja nobraukt tikai 20 kilometrus," uzsvēra Sozinovs.

Par avāriju izraisīšanām sākts kriminālprocess, kurā vērtēs nepakļaušanos policistu prasībām un nodarītos miesas bojājumus cietušajiem. Tāpat policija vērtēs, vai vīrietis saucams pie atbildības par automašīnā atrastajām ierīcēm.

Aģentūra LETA pārliecinājās, ka Krimināllikumā ir vairākas normas, kas varētu atbilst šofera nodarījumam - par satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu var piemērot brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem. Tāpat likumā paredzēta atbildība par uzbrukumu varas pārstāvim un par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem vai to traucēšanai speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu aprites aizlieguma pārkāpšanu.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu