ĀM izvairīgi komentē Krievijas mūziķa Grigorija Ļepsa iekļaušanu "melnajā sarakstā" (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Grigorijs Ļepss
Grigorijs Ļepss Foto: Mārtiņš Otto, TVNET

Ārlietu ministrija pirms lēmuma pieņemšanas nekomentē kādas personas iekļaušanu "melnajā sarakstā", atbildot uz tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) pausto neapmierinātību ar to, ka krievu mūziķis Grigorijs Ļepss nav kļuvis par Latvijai nevēlamu personu, norādīja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Jau ziņots, ka Bordāns paudis neapmierinātību ar to, ka krievu mūziķis Grigorijs Ļepss, kurš uzstājās Latvijas dziedātājas Laimas Vaikules festivālā "Laima Rendezvous Jūrmala", nav iekļauts "melnajā sarakstā". Viņaprāt, Ļepss ir pietuvināts Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un Krievijas kriminālajām aprindām un dziedātāja vārds būtu iekļaujams "melnajā sarakstā" Latvijā, kā tas esot izdarīts Lietuvā un ASV. Tāpat Bordāns pauda sašutumu, ka iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) pakļautībā esošie dienesti nav nodrošinājuši Ļepsa iekļaušanu "melnajā sarakstā

Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis Māris Zariņš aģentūrai LETA norādīja, ka "melnajā sarakstā" personas var iekļaut iekšlietu ministrs, pamatojoties uz kompetentas tiesībsargājošas iestādes atzinumu, vai arī ārlietu ministrs.

Imigrācijas likumā teikts, ka iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja pastāv kāds no septiņiem apstākļiem, piemēram, kompetentām valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā.

Tāpat ārzemnieku ministrs var iekļaut sarakstā, ja ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks rada draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai vai iestādes sniegušas informāciju, kas liedz ārzemniekam ieceļot un uzturēties Latvijas Republikā.

Ja ārzemnieks ir Latvijai nevēlama persona jeb "persona non grata", tad par viņa iekļaušanu sarakstā lemj ārlietu ministrs.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 23.jūlijā, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), Bordāns izteica neapmierinātību, ka Ļepss nav iekļauts "melnajā sarakstā".

Tāpat Bordāns kritizēja to, ka Ģirģens esot apmeklējis Ļepsa koncertu. "Tas ir tikpat kliedzoši kā toreiz, kad "Russia Today" Latvijas Televīzijā sarīkoja šovu, lai pazemotu Latvijas valsti. Tāpat iekšlietu ministrs ir nosēdināts pirmajās rindās, lai pazemotu Latvijas valsti," sacīja Bordāns.

LETA arhīvs liecina, ka Latvijas ārlietu un iekšlietu ministri jau iepriekš sarakstā iekļāvuši dažādus Krievijas mūziķus un aktierus. 2014.gadā neilgi pirms Jūrmalā paredzētā konkursa "Jaunais vilnis" sākuma toreizējais un arī pašreizējais Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) paziņoja, ka Latvijas "melnajā sarakstā" tiek iekļauti trīs pazīstami krievu estrādes pārstāvji - Josifs Kobzons, Oļegs Gazmanovs un Valērija. Ārlietu ministrija tolaik viņus kritizēja par atbalstu Krimas aneksijai.

2016.gadā kļuva zināms, ka toreizējais iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) iekļāvis Krievijas aktieri Dmitriju Pevcovu to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana un atrašanās Latvijā ir aizliegta.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu