Zinātnieki pirmo reizi vēsturē nejauši radījuši permanenti magnētisku šķidrumu (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Magnētisks šķidrums. Ilustratīvs foto.
Magnētisks šķidrums. Ilustratīvs foto. Foto: pixabay.com

Pirmo reizi vēsturē zinātniekiem izdevies radīt permanenti magnētisku šķidrumu. Tā pilieni var ieņemt dažādas formas, kā arī ir ārkārtīgi viegli manipulējami un kustīgi, rakstīts jaunā pētījumā.

Magnētu mēs parasti iedomājamies cietā formā, tomēr tagad zinām, ka “ir iespējams radīt magnētus, kas ir šķidri un var ieņemt dažādas formas – kādas vien var ienākt prātā,” izdevumam “Live Science” teica pētījuma vecākais autors Tomass Rasels.

Rasels ar pētnieku komandu magnētisko šķidrumu radīja pavisam nejauši, laboratorijā eksperimentējot ar 3D drukas šķidrumiem. Mērķis bija radīt materiālus, kas ir cieti, tomēr ar šķidruma īpašībām.

Kādu dienu zinātnieki pamanīja, ka 3D materiāls, kas bija veidots no magnetizētām daļiņām jeb dzelzs oksīdiem, magnētiskajā traukā virpuļo unisonā. Kad pētnieki atskārta, ka magnētisks ir kļuvis viss veidojums, nevis tikai daļiņas, viņi nolēma veikt padziļinātāku pētījumu.

VIDEO: MAGNĒTISKĀS DAĻIŅAS ŠĶIDRUMĀ

Vēlāk zinātnieki radīja milimetru sīkus pilienus no ūdens, eļļas un dzelzs oksīdiem. Šie pilieni saglabā attiecīgo formu tāpēc, ka dažas dzelzs oksīda daļiņas saistās ar virsmas aktīvajām vielām, kas apkārt šķidrumam izveido plēvi. Daļa dzelzs oksīda daļiņu atrodas šajā plēvē, bet otra daļa ir iekšā šķidrumā.

Zinātnieki šos sīkos pilienus novietoja blakus magnētiskajai spolei, lai tos magnetizētu. Bet, kad viņi spoli aizvāca, pilieni demonstrēja visai dīvainu uzvedību, kas šķidrumiem nekad nebija novērota, – tie palika magnetizēti. Lai arī magnētiskie šķidrumi eksistē, tomēr tie tādi saglabājas tikai tik ilgi, kamēr atrodas magnētiskajā laukā.

Kad šie pilieni nokļuva magnētiskajā laukā, sīkās dzelzs oksīda daļiņas pagriezās vienā virzienā. Savukārt, kad magnētiskais lauks tika aizvākts, dzelzs oksīda daļiņas piesaistījās virsmas aktīvajām vielām un saglabāja savu pozīciju. Interesanti, ka savu pozīciju saglabāja arī iekšienē esošās daļiņas.

Zinātniekiem vēl nav īsti skaidrs, kā šīs daļiņas spēj saglabāt savu pozīciju, bet, kad tas tiks noskaidrots, atklājumam būs ļoti daudz potenciālu lietojumu, piemēram, varēs radīt kaut ko līdzīgu filmas Terminators antivaronim. Visi zina, par ko es runāju.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā "Science".

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu