Pirmo reizi vēsturē gaisa temperatūra Beļģijā un Nīderlandē pārsniedz +40 grādus; karstuma rekords arī Parīzē (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ceturtdienas pēcpusdienā Beļģijā un Nīderlandē pirmo reizi, kopš tiek veikti gaisa temperatūras mērījumi, termometra stabiņš ēnā pakāpies virs +40 grādiem Celsija skalā, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Gelderlandes provincē, Nīderlandē, gaiss sakarsis līdz pat +41,7 grādiem, paziņoja nacionālais meteoroloģijas dienests.

Līdz šai nedēļai absolūtais karstuma rekords gan Beļģijā, gan Nīderlandē bija nepilni +39 grādi. Pirmo reizi tas tika pārspēts trešdien, 24.jūlijā.

Nebijis karstums piemeklējis lielu daļu Rietumeiropas. Temperatūras rekordi krīt ne tikai Beniluksa valstīs, bet arī Vācijā, Francijā un Anglijā.

Ceturtdien Parīzē karstums pastiprinājies līdz +41 grādam un temperatūra turpina kāpt, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Iepriekšējais maksimālās gaisa temperatūras rekords Francijas galvaspilsētā bija +40,4 grādi 1947.gadā.

Dati par gaisa temperatūru Parīzē pieejami kopš 19.gadsimta.

Parīzes apkārtnē divos dienā pēc vietējā laika bija svelme līdz +42 grādiem.

Jau ziņots, ka daļā Francijas kopš pirmdienas, 22.jūlija, valda 40 grādu svelme. Daudzās novērojumu stacijās valsts centrālajā un ziemeļu daļā labots absolūtais karstuma rekords.

Vēl lielāka svelme bija 28.jūnijā Francijas dienvidos, kur, gaisa temperatūrai paaugstinoties līdz +46 grādiem, tika pārspēts visas valsts rekords.

Piektdien no rietumiem sāks ieplūst vēsāks gaiss, un tuvākajā nedēļā gaisa temperatūra Rietumeiropā būs krietni zemāka, prognozē sinoptiķi.

Savukārt Skandināvijā lielākais karstums - līdz +35 grādiem - gaidāms šajā nedēļas nogalē.

Jau ziņots, ka karstuma rekordus izraisījusi svelmaina gaisa ienākšana no Āfrikas. Spāniju tas sasniedz visai bieži, tādēļ tur šonedēļ nav apdraudēts absolūtais karstuma rekords, savukārt līdz Anglijai, Nīderlandei un Skandināvijai Āfrikas svelme nokļūst reti.

Globālā sasilšana karstuma viļņus padara intensīvākus, kā arī palielina to atkārtošanās biežumu, skaidro meteorologi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu