Spānijas premjerministrs Sančess zaudē arī otrajā uzticības balsojumā parlamentā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Pedro Sančess
Pedro Sančess Foto: AFP/SCANPIX

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess ceturtdien parlamentā zaudējis arī otrajā uzticības balsojumā parlamentā par pārvēlēšanu amatā.

Par Sančesu 350 vietu parlamentā nobalsoja 124 deputāti - 123 no viņa sociālistu partijas un vēl viens deputāts, kas ir krietni mazāk par nepieciešamo balsu vairākumu.

Lai izturētu uzticības balsojumu un varētu ķerties pie jaunās valdības veidošanas, viņam otrajā balsojumā būtu pieticis ar vienkāršu vairākumu, taču tam bija nepieciešams galēji kreiso atbalsts.

Otrdien pirmajā uzticības balsojumā vairākums deputātu nobalsoja pret viņa palikšanu premjera amatā. Tomēr pret Sančesu nenobalsoja absolūtais vairākums, un tādējādi viņam tika dota otra iespēja.

Sančesa izredzes saglabāt amatu saruka pēc trešdienas vakarā notikušajām neveiksmīgajām sarunām starp viņa pārstāvēto centriski kreiso Sociālistisko strādnieku partiju (PSOE) un galēji kreiso partiju "Unidas Podemos" ("Apvienoti mēs varam").

Tā kā Sančess cietis neveiksmi arī otrajā uzticības balsojumā, tagad partijām būs divi mēneši, lai vienotos par jaunās valdības izveidi. Ja tas neizdosies, nāksies izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas, kas būs jau ceturtās parlamenta vēlēšanas pēdējo četru gadu laikā.

Sančess atrodas premjera amatā kopš 2018.gada, kad viņam ar galēji kreiso un mazo reģionālo partiju atbalstu izdevās gāzt konservatīvo Marjano Rahoja mazākuma valdību.

Lai gan 28.aprīlī notikušajās pirmstermiņa vēlēšanās sociālisti ieguva visvairāk balsu, viņi nespēja izcīnīt absolūto vairākumu, uz valdības izveidošanai tiem nepieciešams arī citu partiju atbalsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu