Deputāte Indriksone: Primāri jāpalielina neapliekamais minimums (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāte Ilze Indriksone.
Saeimas deputāte Ilze Indriksone. Foto: Edijs Pālens/LETA

Primāri jāpalielina ar nodokļiem neapliekamais minimums, un, ja tiktu panākta vienošanās koalīcijā, tā apakšējo slieksni varētu palielināt no 2020.gada,  pauda nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāte Ilze Indriksone.

Par minimālās algas un neapliekamā minimuma palielināšanu politiķe norādīja, ka šajos jautājumos ir jārīkojas ļoti līdzsvaroti, izvērtējot, ko varētu iegūt no katra no šiem soļiem. Viņa norādīja, ka būtiskāk ir celt neapliekamo minimumu, kas vairāk palielinātu iedzīvotāju ienākumus, nekā minimālās algas celšana.

Politiķe norādīja, ka minimālās algas paaugstināšanas priekšlikums ir tikai apspriešanas pozīcijā un visaktīvāk to virzot Jaunā konservatīvā partija (JKP). Tomēr pašlaik ir pāragri paziņot, ka ierosinājums jau būtu daļēji atbalstīts, jo tas nav apspriests ar visām pusēm, kuras tas ietekmē, pauda parlamentāriete.

Indriksone skaidroja: lai gan teorētiski minimālā alga 500 eiro apmērā ir iespējama, tomēr lēmumu par tās paaugstināšanu nevar pieņemt bez izvērtēšanas, tostarp uzklausot uzņēmējus un Latvijas Darba devēju konfederāciju.

Budžeta komisijas deputāte vērsa uzmanību, ka Latvijas reģionos ir dažādas iespējas minimālās algas celšanai un ka ir detalizēti jāizvērtē, kāda būs šāda soļa ietekme uz darba devējiem. Tāpat pirms lēmuma pieņemšanas jāsecina, ko darīt ar šādas rīcības izraisīto valsts pakalpojumu sadārdzināšanos kultūras jomā, attiecībā uz pasta pakalpojumiem un reģionālās preses sūtīšanu un citos gadījumos, skaidroja Indriksone.

Politiķe prognozēja, ka plašākas diskusijas par rīcību šajos jautājumos koalīcijas līmenī gaidāmas augusta otrajā pusē.

Kā ziņots, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš intervijā telekanālā LNT pauda, ka prātīgāk Latvijā būtu celt nevis minimālo algu, bet ar nodokļiem neapliekamo ienākumu minimumu. Pēc premjera vārdiem, uz minimālās algas celšanu uzstājot viens valdības partneris, bet lēmums šajā jautājumā vēl neesot pieņemts un diskusijas turpinoties.

Kariņš uzskata, ka svarīgāk būtu celt ar nodokļiem neapliekamo algas minimumu, jo ar minimālās algas celšanu tiekot dzīta augšā algu inflācija, kas nav vēlams. Ministru prezidents atgādināja savu nostāju, ka nodokļus viņš vēlētos mainīt tikai vienu reizi Saeimas sasaukuma laikā, attiecīgi viņš uzskata, ka labāk izmaiņas būtu ieviest ar 2021.gadu.

Jau vēstīts, ka koalīcijas nodokļu attīstības komitejā apspriesta arī minimālās algas paaugstināšana līdz 500 eiro, iepriekš izskanējis no JKP pārstāvjiem.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu