Āfrikas cūku mēris konstatēts mežacūkām vairāk nekā 90% Latvijas teritorijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Āfrikas cūku mēris konstatēts mežacūkām vairāk nekā 90% Latvijas teritorijas,  informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), aicinot mājas cūku turētājus būt īpaši piesardzīgiem un rūpīgi ievērot biodrošības prasības.

PVD informēja, ka Āfrikas cūku mēris šonedēļ konstatēts vairākās lielās cūku fermās citās Eiropas valstīs, tostarp Rumānijā vīruss konstatēts fermā ar 19 750 cūkām, Bulgārijā - fermā ar 17 590 cūkām, savukārt Polijā cietusi ferma ar 9435 cūkām. Savukārt Slovākijas veterinārais dienests 25.jūlija vakarā ziņoja par pirmo Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu piemājas saimniecībā ar četrām cūkām, kura atrodas Trebisovas reģionā, Ungārijas pierobežā.

Dienestā atzīmēja, ka tieši vasaras periodā tiek visbiežāk konstatēti Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu gadījumi mājas cūku novietnēs. Tas ir saistīts ar augstu Āfrikas cūku mēra vīrusa koncentrāciju vidē, būtiski palielinot risku cūku novietnēs ienest Āfrikas cūku mēra vīrusu ar inficētiem materiāliem un apaviem.

PVD norādīja - lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar Āfrikas cūku mēri un cūku likvidēšanas, stingri jāievēro biodrošības pasākumi, tostarp jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem, nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki, kā arī cūkām nedrīkst izbarot virtuves atkritumus, zaļbarību, tostarp pagalmos pļauto zāli, termiski neapstrādātus kartupeļus un citas dabas veltes.

Tāpat ūdeni dzīvnieku dzirdināšanai nedrīkst ņemt no atklātām ūdenstilpnēm, bet, kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzētu apģērbu un apavus, kurus nevalkā ārpus novietnes. Pie ieejas cūku novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Rūpīgi jādezinficē arī fermas teritorijā iebraucošie transportlīdzekļi. Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Latvijā šogad Āfrikas cūku mēris konstatēts 223 mežacūkām, kā arī vienā cūku novietnē Durbes novadā ar 52 mājas cūkām.

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu