Nestrādājoši jaunieši vēl mēnesi var pieteikties bezmaksas mācībām 40 profesijās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunieši sauļojas zālienā.
Jaunieši sauļojas zālienā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Programma "Jauniešu garantija" līdz 30.augustam turpina uzņemt vidējo izglītību ieguvušus bez darba esošus jauniešus vecumā no 17 līdz 29 gadiem, lai pusotra gada laikā bez maksas apgūtu kādu no 40 pieejamām profesijām, sacīja Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas vecākā informācijas speciāliste Inita Blačforda.

Programmas noslēdzošajā uzņemšanā piedāvājumā ir 40 ar darba devējiem un nozares ekspertiem saskaņotas profesijas. To klāstā ir tādas profesijas kā restorāna pavārs, ainavu būvtehniķis, konditors, grāmatvedis, SPA speciālists, automehāniķis, loģistikas darbinieks, auklis, klientu apkalpošanas speciālists, interjera dizainera asistents, finanšu darbinieks, programmēšanas tehniķis, telekomunikāciju tehniķis un citas, skaidroja Blačforda.

Lai pieteiktos mācībām, jaunietim jābūt vecumā no 17 līdz 29 gadiem un nestrādājošam. Nepieciešama vidējā izglītība vai vidējā profesionālā izglītība, taču var būt iegūta arī augstākā izglītība. Gadījumā, ja jaunietim jau ir profesionālā kvalifikācija, tai jābūt iegūtai agrāk nekā 12 mēnešus pirms mācību sākšanas "Jauniešu garantijā", sacīja Blačforda.

Mācību laikā audzēkņiem ir iespēja saņemt dažāda veida atbalstu - stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī par sekmīgu mācīšanos, apmaksātu vietu dienesta viesnīcā un nepieciešamos mācību līdzekļus. Savukārt mācību noslēgumā ir jādodas kvalifikācijas praksē, kuras laikā apmaksā ceļa izdevumus un naktsmītni, ja tas ir nepieciešams.

Programmas "Jauniešu garantija" mācības Latvijā pieejamas kopš 2014.gada. To laikā jau teju 8000 jauniešu ir pabeiguši mācības, kas ir palīdzējušas viņiem iekļauties darba tirgū. Kā liecina Valsts izglītības attīstības aģentūras veiktās absolventu aptaujas, pusgadu pēc izlaiduma 72% aptaujāto jauniešu iekārtojas darbā, turklāt puse no viņiem - tieši programmā iegūtajā profesijā, apgalvoja Blačforda.

Ar visām "Jauniešu garantijas" profesijām, izglītības iestādēm, uzņemšanas noteikumiem un priekšrocībām var iepazīties "www.viaa.gov.lv/jauniesugarantija".

Projekta aktivitāti "Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros" finansē ar Eiropas Savienības Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas un Eiropas Sociālā fonda atbalstu, kā arī no Latvijas valsts budžeta, un to bija plānots noslēgt 2018. gadā. Tā kā šī projekta aktivitāte nesusi labus rezultātus un jauniešu bezdarbs Latvijā turpina samazināties, VIAA īstenotā Jauniešu garantijas aktivitāte pagarināta līdz 2021. gadam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu