Irāna: Lielbritānijas priekšlikums par Eiropas vadītiem kuģošanas aizsardzības spēkiem Persijas līcī ir provokācija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tankkuģis "Stena Impero"
Tankkuģis "Stena Impero" Foto: Ekrānuzņēmums no video

Lielbritānijas priekšlikums izveidot Eiropas valstu vadītus kuģošanas aizsardzības spēkus Persijas līcī ir provokācija, svētdien paziņoja Irānas valdība.

“Dzirdējām, ka viņi gatavojas sūtīt Eiropas floti uz Persijas līci, un tam, protams, ir naidīgs vēstījums, tas ir provokatīvi un palielinās spriedzi,” sacīja Irānas valdības preses sekretārs Ali Rabiejs, kura teikto citē Irānas ziņu aģentūra ISNA.

Teherāna uzskata, ka par drošību Persijas līcī jārūpējas šī reģiona valstīm, tostarp Irānai, norādīja Irānas valdības pārstāvis.

“Mēs esam lielākais kuģošanas drošības faktors Persijas līcī,” sacīja Rabiejs.

Par plāniem izveidot Eiropas vadītus kuģošanas aizsardzības spēkus Persijas līcī, kuros nebūtu iesaistītas ASV, pirmdien, runājot parlamentā, paziņoja tobrīd vēl Lielbritānijas ārlietu ministra amatā esošais Džeremijs Hants.

Lielbritānija ideju izteikusi augsta ranga Eiropas Savienības diplomātu sanāksmē Briselē, norādot, ka misijā nebūtu tieši iesaistīta Eiropas Savienība, NATO vai ASV.

Pēc Londonas ieceres, misiju kopīgi vadītu Francija un Lielbritānija, pavēstījis kāds ES diplomāts. Lielbritānijai ir karaflotes bāze Omānā, bet Francijai - Apvienotajos Arābu Emirātos.

Francija ceturtdien paziņoja, ka nevēlas sūtīt papildu militāros spēkus uz Persijas līci, taču norādīja, ka ir gatava dalīties ar informāciju un atbilstoši nepieciešamībai koordinēt pašreizējos spēkus.

Irānas Revolucionārā gvarde 18.jūlijā Hormuza šaurumā, kas atdala Persijas līci no Omānas līča, sagrāba Zviedrijas kompānijai “Stena Bulk” piederošo un ar Lielbritānijas karogu kuģojošo tankkuģi "Stena Impero" ar 23 apkalpes locekļiem, tostarp vienu Latvijas valstspiederīgo. Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pārkāpis starptautiskās tiesības, tādēļ sākta izmeklēšana un kuģa aizturēšana ir likumīga.

Londona uzskata šos apgalvojumus par nepatiesiem.

"Stena Impero" sagrābšana notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka par 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa "Grace 1" arestu. Kuģi, kam ir Panamas karogs, britu jūras spēki aizturēja 4.jūlijā saistībā ar aizdomām par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu