Ministrs: Jautājums par Hormuza šauruma sargāšanas koalīciju un Latvijas dalību tajā ir analīzes stadijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Jautājums par Hormuza šauruma sargāšanas koalīciju un Latvijas dalību tajā pašlaik ir vērtēšanas un analīzes stadijā, šādu viedokli telekanālā LNT pauda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Politiķis uzsvēra, ka šo jautājumu starptautiski apspriež un ir vēl daudz neskaidru aspektu, uz kuriem jāgaida atbildes, lai arī Latvija varētu izvēlēties savu potenciālo rīcību.

Ministrs uzsvēra, ka jau tagad ir skaidrs, ka Latvijai nav tādu kuģu, lai tos sūtītu attiecīgā militārajā misijā, taču mūsu valsts ir piedalījusies, piemēram, koalīcijā pret pirātismu pie Somālijas, attiecīgi mums ir zināma pieredze un mēs varam piedalīties, piemēram, misijas vadības struktūrās.

Rinkēvičs informēja, ka Latvijas Ārlietu ministrija ir pārliecinājusies, ka Hormuza šaurumā aizturētā tankkuģa apkalpei, kurā ir arī Latvijas pilsonis, tiek nodrošināti gana labi sadzīves apstākļi.

Ministrs uzsvēra, ka šis ir politisks jautājums, un no politiskā risinājuma arī atkarīgs, kad kuģi atbrīvos.

Jau ziņots, ka ASV Valsts departamentā ir notikusi tikšanās, kuras laikā Latvijas pārstāvim ASV puse ir izteikusi aicinājumu Latvijai iesaistīties Hormuza šauruma aizsardzības koalīcijā. Latvija vērtēs ASV priekšlikumu iesaistīties Hormuza šauruma, kas savieno Persijas līci ar Indijas okeānu, aizsardzības koalīcijā, taču Aizsardzības ministrija jau patlaban atzīst, ka Latvija kuģus uz šaurumu nosūtīt nevarētu, jo Jūras spēku rīcībā esošie kuģi neatbilst šāda veida operācijām.

Ārlietu ministrija norādīja, ka drošības situācija Persijas jūras līča reģionā ir sarežģīta. Tāpēc saspīlējuma mazināšanu un konflikta deeskalāciju nepieciešams risināt diplomātiskā ceļā. Latvija šobrīd vērtē iespējas sniegt ieguldījumu starptautiskajos centienos, kas vērsti uz drošības un stabilitātes veicināšanu reģionā, aģentūru LETA informēja ministrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu