Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: jaunas sejas palielina intrigu

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Nora Krevņeva Baibakova, optibetvirsliga.lv

Tikai trīs no deviņām komandām nemainīja savu vietu Latvijas "Optibet" futbola virslīgas turnīra tabulā pēc pagājušās nedēļas nogalē aizvadītajām spēlēm - tie ir abi līderi "Riga FC" un RFS, kā arī FK "Metta". Uz trešo vietu pakāpās FK "Ventspils", uz piekto vietu pakāpās un tikai par trim punktiem no trešās vietas tagad atpaliek FK "Liepāja", priekšpēdējo vietu atstāja FK "Jelgava", kuru tikai pieci punkti šķir no 5. vietas. Var pat nemēģināt paredzēt - pēc nākamās spēļu kārtas atkal notiks "vietu maiņa". Tāda šosezon ir futbola virslīga.

Dažu komandu sastāvi spēlētāju pāreju laikā pamainījušies gandrīz līdz nepazīšanai, un tā vien izskatās, ka tas tikai padarīs turnīru vēl interesantāku, ka intriga kļūs vēl lielāka. Vispirms jau vēl trīs jaunie talantīgie Latvijas futbolisti iekļāvās komandās, kurās viņi tiks pie spēlēšanas, iespējams, ka pat izkaros lielu spēles laiku un tas nāks par labu gan viņiem pašiem, gan futbolam kopumā - uzbrucējs Kaspars Kokins atgriezies Daugavpilī, šīs pilsētas komandā iekļāvies arī viens no U19 izlases līderiem un arī uzbrucējs Marko Regža (abi aizvadīja pilnu spēli Ventspilī), savukārt FK "Liepāja" rindas papildināja pussargs Kristers Čudars, kurš izgāja uz maiņu spēlē ar FK "Metta".

Savus pirmos vārtus virslīgā guva 18 gadus vecais ventspilnieku audzēknis uzbrucējs Raens Tālbergs, kurš tika pamanīts (piedalījās 9 spēlēs virslīgā un 4 spēlēs Eiropas līgā, guva uzvaras vārtus Latvijas kausa izcīņas ceturtdaļfinālā Liepājā) jau pagājušajā sezonā un kurš turpmāk, cerams, iegūs lielāku spēles laiku - ventspilnieki ar vienu kāju ir Eiropas līgas kvalifikācijas 3. kārtā, dažiem līderiem virslīgas spēlēs starp spēlēm Eiropas līgā atkal tiks dota atelpa, un tā ir laba iespēja izmantot iespēju sevi apliecināt tieši jaunajiem futbolistiem.

Jūrmalas "Spartaks" uz spēli pret FK "Jelgava" izgāja tik neparastā sastāvā, ka varēja likties - vai tik tā nav cita komanda?

Bērenfelds (brīdinājumu norma), Ennins, Belakovičs, Zalaks, Nourisa, Ali Barī, Opara, Šarpentjē (visiem nelieli savainojumi) - šie spēlētāji mačam pat nebija pieteikti, toties redzējām vairākas jaunas sejas un divi no jaunpienācējiem - gandrīz divmetrīgais centra aizsargs senegālietis Ousmane un gandrīz tikpat raženais augumā uzbrucējs nigērietis Nnanna bija starp labākajiem spartakiešu rindās. Plus vēl trīs jauni (arī gadu ziņā - neviens nav vecāks par 19 gadiem) spēlētāji no Nigērijas, plus 20 gadus vecā uzbrucēja A.Emša debija Jūrmalas komandā. Kas būs, kad ierindā atgriezīsies tie, kas nespēlēja (plus vēl aizsargs Ingus Šlampe, kurš savainojuma dēļ atgriezīsies tikai rudenī)? Būs liela konkurence par vietu sastāvā, treneris Dzavetjeri varēs izmantot plašu spēlētāju loku, ne savainojumi, ne brīdinājumu normas pārsniegšana būtiski neietekmēs komandas sniegumu. Ar laiku, jo skaidrs, ka ar tik daudziem debitantiem sastāvā no "Spartaka" uzreiz nemaz nedrīkstēja gaidīt saturīgu komandas spēli, taču potenciāls šai komandai ir pietiekami liels, lai atgrieztos trijniekā vai vismaz līdz pēdējām spēļu kārtām saglabātu izredzes tajā būt.

Cenšos publiski neanalizēt tiesnešu lēmumus, taču šoreiz nebiju vienīgais, kurš palika lielā neizpratnē par to, kāpēc Dmitrijs Naļivaiko neieskaitīja spartakiešu gūtos vārtus. Rezultāts tad bija vēl 0:0... Sazin kā būtu pavērsusies spēles gaita, ja mājinieki izvirzītos vadībā. Nekādu pārkāpumu nevarēja saskatīt arī atkārtojumā, pēc spēles ar jautājumu "varbūt tu atkārtojumā kaut ko vairāk redzēji?" klāt nāca vairāki cilvēki (arī tiesneši, kas bija skatītāju lomā).

Tajā pašā laikā nevar neatzīmēt, ka labu spēli aizvadīja Jelgavas komanda un kluba prezidenta vārdi par spēkošanos par vietu Eiropas kausos vairs nebūt neizklausās pēc vēlamā uzdošanu par esošo. Pēc mača tiesneši gandrīz stundu nepameta savu telpu, un ne tāpēc, ka Slokas stadionā būtu sacēlušies nemieri: "Spartaka" treneri necēla nekādu brēku, kaut gan arī bija neizpratnē - laikam jau tiesnešiem bija iemesls garai sarunai...

Mūsu futbola tiesneši vispār ir kā "slepena komanda" - neviens nedrīkst zināt, kā tiek vērtēts viņu darbs. Gluži it kā valsts noslēpums tas būtu. Kas tad slikts notiktu, ja komanda gūtu kaut vai morālu gandarījumu no tā, ja uzzinātu, ka par rupju kļūdu (visi taču ir tikai cilvēki un var kļūdīties) tiesnesis saņēmis zemu atzīmi vai pat kādu laiku netiesās?

Jaunas sejas no Nigērijas, Ganas un Portugāles parādījušās "Valmiera Glass ViA" komandā. Pēc dažu spēlētāju aiziešanas sāka likties, ka Valmieras komanda sezonas turpinājumā varētu kļūt vājāka, taču tagad tā vairs neliekas (plus - palika tomēr komandā Kārkliņš). Vajag nedaudz laika, un var gadīties, ka Valmieras komanda kļūs vēl spēcīgāka. Katrā ziņā mačā ar RFS valmierieši nebūt nebija peramie zēni, viņi varēja arī izglābties no zaudējuma un spēles gaitā apliecināja, ka atkāpšanās uz 6. vietu var būt tikai īslaicīga. Gaidīsim.

Līdzīga situācija šīs sezonas otra "trokšņotāja" BFC "Daugavpils" rindās - vairāki spēlētāji prom, bet bez jau minētajiem Kokina un Regžas klāt spēlētāji no Nigērijas, Brazīlijas un Azerbaidžānas. Sešās spēlēs pēc kārtas jau nav uzvarēts, taču diezin vai šī sērija ilgi turpināsies... Daugavpils nav "izlaidusi gaisu".

Komandas jau ir aizvadījušas 20 vai 21 spēli, taču neviens vēl nav guvis vairāk par 8 vārtiem - līderi ar 8 vārtiem ir Tosins no FK "Ventspils" un Džamalutdinovs no FK "Metta". Kaut kādi nerezultatīvi ir tie rezultatīvākie spēlētāji... No otras puses - 13 spēlētāji ir guvuši vismaz pa pieciem vārtiem, tā ka vārtu guvēju loks ir plašs.

Latvijas virslīgas čempionātu rezultativitātes antirekords ir tikai 10 gūti vārti (trim spēlētājiem) 2017. gada sezonā, tas noteikti netiks "pārspēts", taču gribētos redzēt arī kādu izteiktu bombardieri. No pašmāju spēlētājiem starp 13 rezultatīvākajiem vispār ir tikai viens, un tas ir RFS aizsargs Jagodinskis (5 vārti)...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu