Nolaupīta pusaudze Rumānijā trīsreiz sazvana policiju, bet palīdzība ierodas pēc 19 stundām (6)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Rumānijā 15 gadus veca meitene trīs reizes piezvanīja policijai ar palīdzības lūgumu - kāds vīrietis viņu bija izvarojis un nelaida prom. Policija nozieguma vietā ieradās tikai pēc 19 stundām, kad meitene jau bija mirusi. Gadījums izraisīja plašus protestus Bukarestē, kuros demonstranti apsūdzēja policiju nekompetencē un prasīja amatpersonu atkāpšanos.

65 gadus vecais mehāniķis George D. atzinies gan 15 gadus vecās skolnieces, gan arī vēl vienas meitenes nogalināšanā Rumānijas dienvidos, vēsta "Deutsche Welle". Par to svētdien paziņoja viņa advokāts.

Otra upure bija 18 gadus veca. Viņa pazuda pirms trim mēnešiem.

Abas jaunietes ar Georgi D. iepazinās, mēģinot ar "stopiem" no saviem dzimtajiem ciemiem nokļūt Karakalas pilsētā.

"Mans klients apgalvo, ka abas pusaudzes viņam līdzi devās labprātīgi, bet abos gadījumos drīz pēc tam izcēlās konflikts un viņš viņām iesita. Sitieni izraisīja viņu nāvi," teica advokāts.

GALERIJA: Protesti Rumānijā

15 gadus vecā Aleksandra pēdējoreiz bija redzēta trešdien. Ceturtdienas rītā viņai izdevās trīsreiz piezvanīt policijai un pateikt, ka tikusi nolaupīta, izvarota un joprojām netiek prom no pāridarītāja mājām. Tomēr viņa nevarēja policistiem pateikt precīzu adresi. 

"Viņš nāk, viņš nāk," bija meitenes pēdējie vārdi pirms zvana pārtrūkšanas. Aizdomās turētā vīrieša kaimiņš ap to pašu laiku sazinājās ar policiju, sūdzoties par kliedzieniem no līdzās esošās mājas.

Tomēr policijai 12 stundu garumā tā arī neizdevās atrast vīrieša māju. Likumsargi neveiksmīgi pārmeklēja trīs citas ēkas. 

Kad policisti beidzot atrada īsto māju, viņi gaidīja pārmeklēšanas ordera apstiprināšanu, lai gan ārkārtas situācijās drīkst to nedarīt. Pēc tam tika pieņemts lēmums pagaidīt rītausmu. Kopumā no meitenes pēdējā zvana līdz mājas pārmeklēšanai pagāja 19 stundas.

Mājā tika atrastas cilvēka mirstīgās atliekas un Aleksandras auskari. 65 gadus veco vīrieti aizturēja.

Policijas vilcināšanās un lietas traģiskais iznākums izraisīja sašutumu Rumānijas sabiedrībā. Piektdien Rumānijas iekšlietu ministrs Nikolae Moga paziņoja, ka valsts policijas priekšnieks Joans Buda neizdarības dēļ atcelts no amata. Vēl četrām citām policijas amatpersonām nācies pamest amatus.

Tomēr atlaišanas nemazināja sabiedrības dusmas, kas sestdien kulminēja plašos protestos. Demonstranti pieprasīja valdības atkāpšanos un apsūdzēja to tiesību sistēmas vājināšanā.

18 gadus vecās upures ģimene vaino policiju nenopietnā attieksmē pret meitenes pazušanu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu