Vai alkoholisko dzērienu pārdošanas aizliegums DUS samazinās alkohola patēriņu? (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Dombrava
Jānis Dombrava Foto: Edijs Pālens/LETA

Alkoholisko dzērienu pārdošanas aizliegums degvielas uzpildes stacijās (DUS), visticamāk, nesamazinās alkohola patēriņu, pauda Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.

Deputāts atgādināja, ka partijas biedrs Imants Parādnieks pirms vairākiem gadiem Saeimā jau virzījis analoģisku piedāvājumu par alkoholisko dzērienu tirdzniecības aizliegumu DUS. "Toreiz bija ļoti aktīvs nozares lobijs, un rezultātā grozījums netika pieņemts," skaidroja Dombrava, piebilstot: ja šoreiz visas frakcijas būtu gatavas tādu atbalstīt, tad par to varētu diskutēt. Vienlaikus Dombrava prognozēja, ka arī šoreiz būtu jāsaskaras ar spēcīgu nozares lobiju, pretojoties šādai iniciatīvai.

"DUS noteikti nav vieta, kur vajadzētu pārdot alkoholu. Tai pašā laikā šaubos, ka aizliegums atrisinās visas problēmas. Varbūt tas samazinās nelaimes, kas rodas, kad autovadītājs iebrauc benzīntankā, nopērk alkoholu un brauc tālāk dzērumā," pieļāva politiķis.

Dombrava uzskata, ka alkohola patēriņa samazināšanai sabiedrībā būtu jālieto arī citi instrumenti, cīnoties ar nelegālajām alkoholisko dzērienu tirgotavām un kontrabandu. Viņaprāt, jāveic arī preventīvs darbs ar iedzīvotājiem, iemācot, ka laiku var pavadīt labi arī bez alkohola. "Tikai aizliegums DUS pārdot alkoholiskos dzērienus neko neatrisinās," secināja politiķis.

Kā ziņots, lai samazinātu alkoholisko dzērienu lietošanas izplatību un nodarīto kaitējumu sabiedrības veselībai, turpmākajos gados VM vēlas noteikt jaunus ierobežojumus alkohola pieejamībai un reklāmai. Ministrija piedāvā alkoholisko dzērienu pieejamības ierobežošanu un stingrāku kontroli, piemēram, aizliedzot alkoholisko dzērienu pārdošanu DUS. Savukārt attiecībā uz kontroli plānots stingrāk uzraudzīt, lai alkoholu nepārdod nepilngadīgām personām, kā arī pastiprināt nelegālā alkohola aprites kontroli.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu