ANO: Nogalināto civilistu skaits Afganistānas karā ir nepieņemams (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Neraugoties uz centieniem panākt 18 gadus ilgušā Afganistānas konflikta beigas, civilistu skaits, kas Afganistānas karā tiek nogalināti un ievainoti, joprojām ir "šokējošs un nepieņemams", otrdien apliecināja ANO.

2019.gada pirmajā pusē upuru skaits, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, kad tas bija sasniedzis rekordaugstas atzīmes, sarucis par 30%, tomēr arī šogad upuru skaits ir liels - tie ir 1366 nogalināti civilisti un 2446 ievainoti, liecina ANO Atbalsta misijas Afganistānā (UNAMA) aplēses.

Kaut arī ANO pozitīvi vērtē upuru skaita sarukumu, tā "turpina uzskatīt, ka ļaunums, kas tiek nodarīts civilistiem, ir šokējošs un nepieņemams", teikts UNAMA paziņojumā.

Misija ir informēta, ka "puses paziņojušas par centieniem samazināt upuru skaitu civilistu vidū, tomēr šie centieni ir nepietiekami".

Otro ceturksni pēc kārtas civilistu skaits, kurus nogalinājuši ASV un Kabulas valdības spēki, pārsniedz talibu nogalināto civilistu skaitu, norādīja UNAMA.

2019.gada pirmajā pusē valdības pusē karojošie spēki, arī ASV vienības, nogalinājuši 717 civilistus, un tas, salīdzinot ar situāciju pērn, ir pieaugums par 31%.

Vairums nāves gadījumu ir ASV un Afganistānas kara aviācijas uzlidojumos, kas pamatā tiek veikti, lai atbalstītu nacionālo spēku sauszemes operācijas.

Upuru vidū trešā daļa ir bērni - 327 nogalinātie un 880 ievainotie, norādīja UNAMA.

Pērn Afganistānas karā tika nogalināti 3804 civilisti, arī 927 bērni, un tas ir lielākais skaits, kopš tiek veikta datu apkopošana par kara upuriem, liecina ANO aplēses.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu