Galvenais 11.septembra teroraktu plānotājs cenšas izvairīties no nāvessoda (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Halids Šeihs Muhameds
Halids Šeihs Muhameds Foto: AFP/SCANPIX

Apcietinājumā Gvantanamo turētais Halids Šeihs Muhameds, kas pats sevi pasludinājis par 11.septembra teroraktu galveno plānotāju, pieļāvis iespēju palīdzēt teroraktu upuru ģimenēm prasībā pret Saūda Arābiju, ja ASV viņu pasargās no nāvessoda.

Muhameda piedāvājums izteikts upuru ģimeņu piektdien Ņujorkas tiesā iesniegtajā prasībā, kurā Saūda Arābijas valdība apsūdzēta par palīdzību koordinēt 2001.gada uzbrukumus. Saūda Arābija noliedz savu saistību ar uzbrukumiem.

Upuru tuvinieku juristi sazinājušies ar trim no pieciem Gvantanamo ieslodzītajiem, kas tiek turēti aizdomās par teroraktu organizēšanu, lai viņus izvaicātu.

Muhameda jurists viņus informējis, ka viņa klients šobrīd nepiekrīt liecību sniegšanai. Taču, kā norādījis jurists, galvenais iemesls lēmumam nesniegt liecības ir kriminālvajāšana, kā rezultātā viņam var tikt piespriests nāvessods, taču, "neesot potenciālam nāves spriedumam, būtu iespējama daudz plašāka sadarbība".

53 gadus veco Muhamedu ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) un Pakistānas Starpdienestu izlūkdienests (ISI) notvēra 2003.gadā Pakistānā. 2006.gada decembrī viņš tika pārvests uz Gvantanamo cietumu Kubā, kur drīz atzinās, ka ir 11.septembra teroraktu plānotājs.

ASV militārā komisija 2008.gada februārī viņam izvirzīja apsūdzības kara noziegumos un slepkavībā, par ko viņam draud nāvessods.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu